Aktuális

Elon Musk egy hét alatt legyártatott 1200 lélegeztetőgépet

A Tesla alapítója átállította a termelést a gyáraiban, a hét végére ígérte az első szállítmányt.

A koronavírus-járvány kitörése komoly összefogásokat hívott életre világszerte. Rengeteg cég, vállalat és magánember ajánlotta fel, hogy különböző módokon részt vállal a kórokozó elleni harcból. A márkás italokat vagy parfümöket gyártó cégek kézfertőtlenítők gyártásába fogtak, a vendéglátósok friss, meleg ételekkel segítik az éjt nappallá téve dolgozó orvosokat, az önkéntes karanténban ücsörgők pedig adományokkal segítik például a munkájukat elvesztő színészeket vagy épp a távoktatás frontján helyt álló tanárokat.

A Livescience.com értesülései szerint pedig még múlt héten beszállt a küzdelembe Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója is, aki felajánlotta, hogy ha szükséges, a gyáraiban lélegeztetőgépeket építenek majd koronavírusos betegeknek. Miután több egészségügyi szakember és politikus is üdvözölte a felajánlást, Musk üzemeiben meg is kezdődött a szerkezetek gyártása.

„Arra számítunk, hogy egy héten belül több mint 1200 lélegeztetőgépet tudunk majd szétosztani” – írta Musk a Twitter-oldalán.

Az elektromos autóival valóságos celebritássá váló, dél-afrikai származású üzletember és feltaláló szerint a Tesla, illetve a polgári űrrepülésben élen járó SpaceX is tökéletes háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy lélegeztetőgépeket gyártsanak. A Tesla autókhoz ugyanis légkondicionáló és levegő-keringető rendszereket gyártanak, a SpaceX űrhajói esetében pedig az űrhajósok életben maradását biztosító levegőztető rendszereket fejlesztenek a mérnökök, ezekből nem nehéz némi átalakítással kórházakban is használható eszközöket gyártani.

1200 lélegeztetőgépet gyártatott Elon Musk

Elon Musk vállalta a felkérést, a lélegeztetőgépek már útban vannak a kórházak felé (Fotó: Getty Images)

Musk azért sietett kijelenteni, hogy természetesen orvosokkal is konzultálnak majd a gyártás megkezdése előtt.

Nemcsak lélegeztetőgépekkel segíti majd az amerikai orvosokat, múlt hétvégén ugyanis azt is elmondta, hogy a cégei rövidesen negyedmillió, úgynevezett N95-ös orvosi maszkot is szétoszt majd az egészségügyi szakemberek között.

A Tesla és mellett két másik amerikai autógyártó, a Ford és a General Motors is átállította néhány üzemét lélegeztetőgépek gyártására, hogy így harcoljanak a koronavírus-járvány ellen.

További híreink a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top