Aktuális

Koronavírus: megállt az élet a Közel-Keleten is

Egyiptomban több kórházat bezártak fertőtlenítésre hivatkozva, Szíria egészségügyi rendszere teljesen kivérzett.

A Közel-Kelet országaiban is terjed az új koronavírus okozta Covid-19 betegség, és vasárnap Szíriában bejelentették, hogy már ott is van halálos áldozata a járványnak. A damaszkuszi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint egy nőt mentővel kellett kórházba vinni, és már nem sikerült megmenteni az életét. Kiderült, hogy koronavírus-fertőzött volt. A hivatalos adatok szerint az országban eddig kilencen kapták el a vírust, de egészségügyi források szerint a valós szám ennél jóval magasabb. Az országban éjszaka kijárási tilalom van érvényben a járvány miatt, és a tartományok közötti utazást is leállították, bezártak az iskolák, és nincs tömegközlekedés sem. Egészségügyi dolgozók szerint az ország egészségügyi rendszere kivérzett a 9 éve tartó gyilkos polgárháborúban, alig van a vírus kimutatására alkalmas berendezésük.

A szintén polgárháború sújtotta Líbiában a folytatódó ádáz harcok mellett terjed a kór, egyelőre 8 fertőzöttről tudni. Öt új esetet Miszráta városából jelentettek. A nemzetközi közösség a harcok beszüntetésére szólított fel, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen a járvány kezelésére. Az ország Moammer Kadhafi diktátor 2011-es meggyilkolása óta káoszba süllyedt, az országot jelenleg nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány irányítja, amely azonban harcban áll az ország keleti részén meghatározó Halifa Haftar tábornok erőivel, aki tavaly offenzívát hirdetett a főváros elfoglalására.

Egyiptomban több kórházat bezártak fertőtlenítésre hivatkozva. A 100 milliós országban hivatalosan 576 esetet jegyeztek fel, és 36 ember halt bele koronavírus-fertőzésbe. Az ország déli részén fekvő Felső-Egyiptom több kormányzóságában tucatnyi települést pedig két hétre karantén alá vontak. Az országban a járvány miatt március 25. óta szintén éjszakai kijárási tilalom van érvényben, amelynek megsértői akár börtönbe is kerülhetnek.

Egyiptom, koronavírus

Egészségügyi alkalmazottak tisztítják és fertőtlenítik a gízai piramisokhoz vezető gyalogutat 2020. március 25-én. Az egyiptomi hatóságok március 25-től kezdődően két hét kijárási tilalmat rendeltek el, valamint felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus terjedésének elkerülése érdekében (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

Törökországban Fahrettin Koca egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 1815-tel 9217-re emelkedett a fertőzöttek száma, és az elmúlt 24 órában 23 ember halt meg, így 131-re nőtt az áldozatok száma. A járvány már az ország minden részét elérte.

A kór terjedésének fékezésére a kormány számos szigorú korlátozást léptetett érvénybe. A 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek nem hagyhatják el otthonaikat, a nemzetközi repülőjáratokat leállították, nincsenek sem sport-, sem kulturális események, zárva tartanak a kávézók és az éttermek, és a bevásárlóközpontok látogathatóságát is korlátozzák.

A járvány miatt az amerikai vezetésű koalíció, amely az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcol, már felfüggesztette az iraki katonákkal közös kiképzést. A német hadsereg a törvényhozás védelmi bizottságával azt tudatta, hogy csökkentik a külföldre vezényelt, de ott nem nélkülözhetetlen katonák számát.

Szaúd-Arábiában a halálos áldozatok száma nyolcra emelkedett, és a királyság elrendelte Dzsidda lezárását, és a kikötővárosban délutántól hajnalig nem lehet kilépi az utcára. A szaúdi hatóságok Rijád, Mekka és Medina lezárását már a héten korábban elrendelték. Sem nemzetközi, sem belföldi repülőjáratok nem indulnak, és a tömegközlekedést is leállították. A fertőzöttek száma 96-tal 1299-re nőtt.

(MTI)

Aktuális koronavírus-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top