Aktuális

Ezzel a módszerrel napok alatt le lehetne tesztelni az egész országot

Az úgynevezett PCR módszerrel napok alatt az ország teljes lakosságát le lehetne tesztelni, így jelentősen enyhülne a járvány okozta egészségügyi és gazdasági helyzet.

Glattfelder Tamás közgazdász és Török Ákos informatikus mikrobiológus és genetikus barátaik bevonásával hétfőre kidolgoztak egy olyan javaslatcsomagot, amely tömeges szűréssel kezelné az egybehangzó előrejelzések szerint Kelet-Közép-Európában, így Magyarországon is még csak most kibontakozó vírushelyzetet

Az úgynevezett PCR módszerrel napok alatt az ország teljes lakosságát le lehetne tesztelni, így jelentősen csökkenne a járvány okozta egészségügyi és gazdasági helyzet. Getty Images

Az úgynevezett PCR módszerrel napok alatt az ország teljes lakosságát le lehetne tesztelni, így jelentősen enyhülne a járvány okozta egészségügyi és gazdasági helyzet. Getty Images

Mint a Qubitnek elmondták, javaslatuk az élettudományi kutatásokban és egészségügyi laboratóriumokban széles körben használt, automatizált polimeráz-láncreakció (PCR, polymerase chain reaction) módszerén alapul, ami lehetővé teszi a DNS egy kis darabjának megsokszorozását. A PCR általánosan használt módszer például az örökletes betegségek kimutatására, a genetikai ujjlenyomatok azonosítására és nem utolsó sorban a fertőző betegségek diagnosztizálására. 

Javaslatuk szerint a tömeges tesztelés egyik lehetséges, viszonylag olcsó megoldása a rendelkezésre álló PCR berendezések hadrendbe állítása, aminek révén a magyar lakosság egésze akár napok alatt is végigtesztelhető lehetne, így szerintük az elhalálozási szám is alacsonyan tartható lenne, a GDP-ben mért gazdasági visszaesés pedig még a legszerényebb számítások szerint is 120-130 milliárd forinttal csökkenthető volna pár hónapra vetítve. 

Szerintük a PCR pooling néven emlegetett módszer hatékony megoldás lehet a koronavírus jelenlétének kimutatására, hiszen a nemzetközi mikrobiológia szakirodalomban már hozzáférhető a koronavírus teljes leírása, és rendelkezésre állnak azok az egyedi jegyek is, amelyek révén rutinfeladat az azonosítás. 

Glattfelder és Török javaslata vázlatosan

  • a teszteléshez szükséges 200-250 PCR készülék elérhető az országban, akár bérléssel, akár más járványügyi intézkedéssel;  
  • szükséges a 3 műszakos használat megszervezése;valamint a folyamat logisztikájának kialakítása. 
  • a mintagyűjtő edények beszerzése, terítése;
  • a minták azonosítása (például mobilszámok segítségével);
  • szakszerű és egyben biztonságos csoportos mintavétel;
  • a levett minták szállítása a PCR gépekhez;
  • elsődleges (sms) kiértesítések, és másodlagos, jogilag kötelező érvényű karantén kiértesítés;
  • a PCR gépek kellékanyag-beszerzése és -ellátása

Glattfelder és Török szerint a későbbiekben 14-30 naponta a teljes lakosság tesztelését meg kellene ismételni legalább fél éven át. Mint mondják, a gyakoriság függ a duplázódási rátától és a PCR-mérés pontosságától. 

Javaslatuk szerint a teljes szűrés és izoláció után a határokon való további szűréssel kizárható lenne a járvány újbóli kitörése, hiszen a módszerrel a belső forrásokból történő újbóli járványt előznék meg. 

Aktuális híreink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top