Egészség

Kijárási korlátozás: már 79 embert jelentettek fel a szabályok megszegése miatt

Az emberek együttműködőek a járőröző rendőrök szerint, de akad bőven szabályszegő is, amióta bevezették a járványhelyzet miatti kijárási korlátozást.
szociális érintkezés

Tegnap óta további 39 fertőzöttet találtak Magyarországon, ezzel 447-re nőtt az igazolt betegek száma, közben 34-en meggyógyultak – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Már tizenöten hunytak el koronavírus következtében, mindketten kilencven év felettiek, akik egyéb egészségügyi gondokkal is küzdöttek. Mint a szakemberek elmondják, legalább egy-másfél év, mire egy újonnan kifejlesztett gyógyszer használatba kerülhet, ezért jelenleg inkább a meglévőkkel próbálkoznak, hátha azok az új tüneteket is enyhíthetik.

A napokban száznyolc kórház élére neveztek ki kórházparancsnokot, akik az intézmények felkészülését támogatják. „Életek múlnak azon, hogy a kórházaktól származó adatok pontosak legyenek. Ennek ellenőrzése kiemelt feladatunk” – mondta el dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos főparancsnok. Emellett azt figyelik, rendelkezésre áll-e elegendő védőeszköz, a hiányosságokat orvosolják. Gondoskodnak arról, hogy a biztonsági szabályokat mindenki betartsa. „Az elmúlt időszakban néhány eszköz nem oda került, ahova kellett volna, így feladatunk a vagyonbiztonság megőrzése is” – tette hozzá dr. Halmosi Zsolt.

Ami a tesztelést illeti, eddig 13 300 mintavétel és laborvizsgálat történt, dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hozzátette: egyre többet végeznek ebből, de „nincs az a teszt, ami a járvány terjedését bármilyen szinten befolyásolja – tette hozzá. – A vírust próbáljuk kimutatni, amihez az kell, hogy már kellő számban jelen legyen az orr- illetve a garatmintában. A másik fajta teszt az ellenanyagot mutatja ki az esetlegesen már megfertőződött személynél. Ám ezzel csak azt tudjuk megmondani, hogy a vizsgálat időpontjában jelen van-e a kórokozó, de nem tudunk prognózist felállítani, hiszen átlagosan 5-6 nap a lappangás, de 14 is lehet. Ezért egy teszt esetenként hamis biztonságérzetet is kelthet, hiszen pár nap múlva is pozitívvá válhat, tüneteket produkálhat az, akinek esetleg negatív lett a próbája.”

A tisztifőorvos elmondta, még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, az ország területén egyenletesen oszlik meg a fertőzöttek száma, nincsenek gócpontok. „A kijárási korlátozások meghozzák az eredményt, lassabban terjed a járvány, a fertőzöttek száma a minimálisra szűkült. Hadd köszönjem meg azoknak, akik az intézkedések sikeréhez hozzájárulnak.”

Müller Cecília ismét hangsúlyozta, nem akarnak senkit eltiltani a szabad levegőtől, csak a csoportosulástól. „Ha megtartjuk a másfél méter távolságot, nem nő a fertőzésveszély, de azért akinek nem feltétlenül szükséges elhagynia az otthonát, az ne tegye. Figyelmeztetett: ha valakinek tünetei vannak, hívja fel a háziorvosát, infektológus konzílium fog dönteni arról, gyanúsnak minősül-e az állapota. „Orvosszakmai kérdés, hogy végzünk-e laborvizsgálatot, de egy megbetegedett személy sem maradhat ellátatlanul.

Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság Polgári Védelmi Programjához, ami segít a védekezési eszközök beszerzésében – tudtuk meg Kiss Róbert rendőr-alezredestől. A kijárási korlátozással kapcsolatban elmondta: az állampolgárok megértették a rendelkezéseket, sokan üdvözlik a rendőri jelenlétet, de 739 esetben intézkedniük kellett a korlátozás megszegőinél, hetvenkilenc feljelentés történt, tizenöten helyszíni bírságot is kaptak. Már több, mint 9 ezren vannak hatósági házi karanténban, közülük 163 személyt feljelentettek. Újságírói kérdés nyomán elhangzott: egyelőre nem tervezik a kijárási korlátozás szigorítását, sem a vásárlási idősávok megváltoztatását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top