Aktuális

Lehet, hogy mégsem segít a meleg idő a vírus visszaszorulásában

Nehezen jön idén a felmelegedés. De vajon hoz enyhülést a vírusválságba is?
Hiába jön a meleg

Már a járványhelyzet előtt is nagyon vártuk a tavaszt, az igazi meleget, a napsütést. Azóta pedig még inkább, amióta azt hallottuk, hogy melegben gyengül ez a fránya vírus. Most azonban szakértők egy csoportja úgy véli, hogy a SARS-CoV-2 talán mégsem olyan érzékeny a hőre és a páratartalomra – írja a 24.hu az IFLScience cikke nyomán.

Korábban egyes kutatók arra jutottak, hogy az új koronavírus kevésbé terjed a melegebb és párásabb régiókban, ezt pedig azzal magyarázták, hogy a kórokozó kevésbé ellenálló a hőmérséklettel és a levegő nedvességtartalmával szemben. Bár a koronavírusokról általánosságban elmondható, hogy a szárazabb és hűvösebb környezetekben hosszabb ideig fennmaradnak, a COVID-19-et kórokozója egészen új, így rengeteg a bizonytalan adat vele kapcsolatban” – írja a portál. 

Chao Luo, a Nankingi Egyetemi Kórház munkatársa és kollégái kilenc kínai férfit vizsgáltak, akik azt követően fertőződtek meg, hogy ellátogattak egy fürdőbe, és közülük nyolcan megbetegedtek. A 300 négyzetméteres létesítményben a hőmérséklet 25-41 Celsius-fok között, a páratartalom pedig 60 százalék körül mozog.

A szakértők ez alapján úgy vélik, hogy a SARS-CoV-2 talán mégsem olyan érzékeny a hőre és a páratartalomra.

Koronavírushírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top