Aktuális

Járvány: kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek a munkavállalók, még ha az állásuk meg is marad

Nincs most jó megoldás munkaügyileg.
Kényszerhelyzetben a munkavállalók

Szinte minden cég nehéz helyzetben van most, amióta tombol a járvány a világban. Persze vannak „nyertesek” is, például a futárcégek, élelmiszergyártók vagy az egészségügyi területen dolgozók, ám úgy tűnik, mindegy, mivel foglalkozik egy munkahely, most egységesen a munkavállalók járnak rosszul.

Úgy tűnik, a cégek a legváltozatosabb megvonásokat találják ki, mellette arra hivatkoznak, hogy ezekkel még mindig jobban járnak az érintettek, mint ha megszűnne a munkájuk. Ami kétségtelen, ezért a legtöbben belemennek az új feltételekbe.

A 24.hu hírportálhoz számos panaszos olvasói levél érkezett ezzel kapcsolatban.

Van olyan cég, amelyik felajánlotta ugyan a home office-t, viszont csak úgy, ha csökkentik a dolgozó munkaidejét, és az üres napokat kiveszi szabadságnak. Ugyanakkor ha a fizetetlen verziót választják, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékot nekik kell fizetni maguk után.

Az a helyzet, hogy mivel a dolgozó csak évi hét nap szabadságról rendelkezhet, a többi a munkáltató hatásköre, a dolog jogszerű. Ugyanakkor mindent, amiben a két fél megállapodik, írásban kell rögzíteni.

A jelenlegi különleges helyzetben a munkáltató egyoldalúan és időkorlát nélkül is előírhatja az otthoni munkavégzést, sőt, a Munka Törvénykönyvétől eltérő megállapodást is köthet a munkaidő-beosztásról a dolgozó beleegyezésével.

Egy kisgyermekes édesanya például azt panaszolta, hogy az állandó három műszak mellett már hétvégente is egy-egy napot dolgozniuk kell, miközben a gyerekek is otthon vannak, és a háztartást is el kell látni. Ez ott fordulhat elő, ahol a járvány most nagy keresletet generált valamilyen termékből. Ugyanakkor a heti pihenőnapokat, illetve a minimális napi és heti pihenőidőket ekkor is kell biztosítani kell – hangsúlyozza az oldal munkajogi szakértője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top