Aktuális

744 hivatalos beteg, félvállról vett kijárási korlátozás – hétfői összefoglalónk

Ausztriában már a korlátozások enyhítésére készülnek. Baján 15 lakás került karantén alá.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel a vasárnapi 733-ról 744 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma is – olvasható a kormányzati tájékoztatásban.

Ennek ellenére az emberek egy jelentős része nem veszi komolyan a járványt. A kijárási korlátozás alapján az emberek a lakhelyüket csak az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatnák el, ennek ellenére több száz szabálysértés történt vasárnap. A kijárási korlátozás április 11-ig, azaz jövő hét péntekig van érvényben, de hogy számíthatunk-e ennek meghosszabbítására vagy esetlegesen szigorításokat vezetnek be, arról a kormány jövő héten, valószínűleg szerdán dönt.

Ausztriában a helyzet biztatóbb, ott már arra készülnek, hogy húsvét után, fokozatosan, június végéig visszatérnek a normális kerékvágásba.

Közben hétfő reggelre hetvenháromezerrel, 1,28 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világban. A Covid-19 betegségben 69 498-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 4727-en, a gyógyultak száma 262 985, ami 16 ezerrel több, mint egy nappal korábban – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 183 országban van jelen.

Orbán Viktor hétfő délben bejelentette 5 pontból álló gazdaságvédelmi akciótervvel, és új, 2020-ra vonatkozó költségvetéssel áll elő a magyar kormány. Ennek részleteiről viszonylag keveset árult el, mert azok hamarosan a Magyar Közlönyben fognak megjelenni. Egyelőre annyi derült ki, hogy 2021-től ismét lesz 13. havi nyugdíj, ahogy a most a koronavírus miatt igazán nagy bajba jutott ágazatok, köztük a turizmus és az építőipar is komoly állami támogatásban részesül.

Egy koronavírussal fertőzött magyar férfi kényszerített 112 thai dolgozót karanténba Phuket szigetén. A 25 éves férfi motorbalesetet szenvedett, egyik kórházból áthelyezték a másikba, ezután derült ki, hogy koronavírusos. A férfi halálát nem a vírus, hanem a balesetben elszenvedett súlyos sérülések okozták. 

Visszatérve Magyarországra, egy teljes bajai lépcsőház került karantén alá, miután kiderült, az egyik hatvanéves lakó koronavírussal fertőzött. A járványügyi megfigyelés 15 lakást érint. 

(Kiemelt kép: illusztráció: MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top