Aktuális

Négy magyar meghalt egy nap alatt, itt a koronavírus-térkép – szerdai összefoglaló

Körülnéztünk itthon, aztán a világban – még mindig járvány mindenhol.
stewardessek mennek ápolónak

Szomorú számadatokkal indult a szerda reggel: 33 újabb fertőzöttet és négy emberéletet követelt a koronavírus kedd óta idehaza. Mindannyian szív- és érrendszeri alapbetegségben szenvedtek. Jelenleg 525 embernél bizonyosodott be a fertőzés Magyarországon, közülük 17-en lélegeztetőgépen vannak. A kormányzati tájékoztató oldalon közzétettek egy koronavírus-térképet is: eszerint az ország összes megyéjében megjelent már a vírus. A legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében van.

A koronavírus miatti kijárási korlátozás elrendelése óta már csaknem ezer esetben kérték számon a rendőrök a szabályok betartását az embereken. Élelmiszerboltban, kocsmákban, éttermekben, drogériákban is ellenőriznek és figyelmeztetik a szabályszegőket az egyenruhások.

Újra lesz elég hely a budapesti járműveken: sűrítik a közösségi közlekedés járatait az utasok biztonságos távolságtartása miatt.

Lélegeztetőgépre került egy koronavíus-fertőzött magyar háziorvos. Sajtóinformációk szerint több fertőzött is van már a háziorvosok között.

Nemcsak Kapás Boglárka és Kozma Dominik tesztje lett pozitív: már 16 úszónk koronavírusos, valamennyien külföldi edzőtáborokban jártak. Hiába azonban a karantén és a járvány, Hosszú Katinka dokumentumfilmje tovább forog.

Elkapta a koronavírust a paksi atomerőmű egyik dolgozója is.

Szobakarantén van több magyar idősotthonban, tilos a látogatás és teljes a kijárási tilalom, mert ha egy ilyen intézménybe bejut a vírus, annak nagyon veszélyes következménye lehet.

Ahogyan következmény ez is: majdnem negyedével csökkent az ingatlanok adásvétele márciusban az előző évhez képest.

Bezárkózott és nagyon aggódik a vírus miatt a 87 éves Vitray Tamás is. Azt mondja, egyelőre jól bírja a járványveszély miatti bezártságot, csak az unokák és az egykori tanítványaival való kiruccanások hiányoznak neki.

Nagyon alapos, közérthetően megfogalmazott tájékoztató oldal készült a koronavírusról magyar szakembereknek köszönhetően, ITT lehet megnézni.

Ami a külföldi történéseket illeti:

Olaszországban ingadozik az új fertőzöttek száma. Egy nap alatt több mint nyolcszázzal nőtt a koronavírusban elhunytak száma, így elérte a 12.428-at. A gyógyultak már 15.729-en vannak.

Továbbra is erősen túlterheltek a kórházak Spanyolországban, a helyzet Madridban a legrosszabb. Az emberek pedig egyre elkeseredettebbek. Erről egy magyar orvos házaspár számolt be.

Donald Trump szerint nehéz napok várnak az amerikaiakra is. Az amerikai elnök elismerte, hogy gonoszabb ez a vírus, mint hitték. Kedd estig összesen 3561-en haltak bele koronavírus-fertőzésbe az Egyesült Államokban.
 
New York államban egy férfi eltitkolta, hogy beteg, csak hogy bent lehessen a felesége szülésénél.

Belehalt a koronavírusba egy 13 éves brit fiú. Négy nap alatt végzett a kór a koronavírus-járvány eddigi legfiatalabb brit áldozatával. Nem jó a helyzet Németorszégban és Hollandiában sem. Friss híreket közölt az állapotáról Károly herceg brit trónörökös. És: a világháború óta nem fordult elő ilyen: törölték a wimbledoni tenisztornát.

Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma Franciaországban.  24 óra alatt 499-cel 3523-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedés.

Türkmenisztán azonban meglehetősen sajátos és veszélyes módszerrel igyekszik leszámolni a vírussal. Ott egyszerűen betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán.

Szerb államtitkár a koronavírus legújabb áldozata. Öt napig volt lélegeztetőgépen Branislav Blazic szerb államtitkár, mielőtt belehalt a koronavírus okozta szövődményekbe.

Romániában többszörösére emelték a kijárási bírságot: 5000 lejről 20.000 lejre növelték. Biztos, ami biztos.

Németországban pedig egy születésnapi bulin csaptak le a rendőrök. A nyolcfős rendezvény tagjai nem vették komolyan a járványügyi korlátozásokat.

Drámai a helyzet egy amerikai anyahajón, már mintegy nyolcvan fertőzött van, az elsőt egy hete diagnosztizálták.

A koronavírus okozta nemzetközi válság ellenére Kínában a piacok továbbra is úgy működnek, ahogy korábban: lehet denevért, kutya- és macskahúst is kapni, és a higiénia sem lett jobb a megszokottnál.

Mindeközben tudósok tesztelik a BCG oltás hatékonyságát a koronavírus ellen. Az utóbbi években derült ki, hogy a BCG erősebbé és védekezőképesebbé teszi a szervezetet bizonyos légzőszervi vírusok ellen is.

Napi szívderítő:

Imádjuk a brit postást, aki minden nap más jelmezben kézbesíti a küldeményeket. És még nála is édesebb az a 92 éves bácsi, aki hatalmas műgonddal festi felesége haját, hogy a karanténban is szépnek érezhesse magát. 

Itthon ütős és vicces videóval üzenték meg a pasaréti szerzetesek, hogy #maradjotthon.

Egy tüneményes olasz nagymama pedig a neten tanítja a karanténban ülőket, hogyan kell tésztát készíteni.

És azt is érdemes megnézni, hogyan táncol egy 80 éves nagypapa az unokájával – a társadalmi távolságtartás jegyében.

Bezárt a Meki, egy édesanya házilag készített Happy Mealt a gyerekeinek. Nincs lehetetlen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top