Aktuális

Koronavírus itthon: 17 ember lélegeztetőgépen van

Minden megyében megjelent már a koronavírus, ezért viselkedjünk úgy, mintha a közelünkben is ott lenne – mondta a tisztifőorvos az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

Kiss Róbert rendőralezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerda délelőtti sajtótájékoztatón először arról beszélt, hogy a rendőrség folyamatosan monitorozza a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályok betartását – értve ez alatt az idősávok betartását és a biztonságos távolságtartást. Tapasztalataik szerint a legtöbb járókelő együttműködő, ha a rendőrök figyelmeztetik. 9679 hatósági házi karantén van jelenleg, ezeket is folyamatosan ellenőrzik, napjában többször is a rendőrök. A karanténszabályokat szintén többnyire fegyelmezetten betartják az érintettek.

Rendõrök igazoltatnak egy járókelõt egy szekszárdi szupermarket elõtt 2020. április 1-jén. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozáskapcsán. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Rendőrök igazoltatnak egy járókelőt egy szekszárdi szupermarket előtt 2020. április 1-jén. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozás miatt. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A határon jelentős könnyítés lép életbe: ingázók bejutását korlátlanul biztosítják ma éjféltől, ennek főleg az osztrák szakaszon van nagy jelentősége. Az akadálytalan ingázás feltétele, hogy az érintettek a munkába járás igazolását fel tudják mutatni.

További jó hír, hogy szerdán is érkezett 3 repülőjárat, sebészi, orvosi maszkokat, overallokat és maszkgyártáshoz szükséges alapanyagokat hozott Magyarországra, és még három ilyen járat érkezik a nap folyamán. Az eszközök szétosztásakor továbbra is elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ezután arról beszélt napról-napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma, de biztató, hogy nincs ugrásszerű növekedés. Az elmúlt 24 óra szomorú adata azonban, hogy 4 idős beteget elvesztettünk. Mindegyiküknek volt alapbetegsége. Az elhunytak száma ezzel 20-ra nőtt: 12 férfi, 8 nő, az átlagéletkoruk 73 év.

A szakember hangsúlyozta ugyanakkor: nemcsak időseket, hanem fiatalokat és gyerekeket is megbetegít a vírus. Mindannyian kitettek vagyunk, de már nem mindig azonosítható, ki kitől kapta el a fertőzést.

Müller Cecília elmondta, a hitelesség érdekében a kormányzati tájékoztató oldalon folyamatosan közlik a megyei bontású adatokat a továbbiakban. Minden megyében jelen van a vírus, nem meglepő módon nagyvárosokban, sűrűn lakott megyékben a legtöbb a fertőzött.

„A járvány nem ismer földrajzi határokat, úgy kell viselkednünk, mintha ott lenne a mi közelünkben is a vírus” – fogalmazott a tisztifőorvos. Hozzátette: vélhetően a lakosság nagy része megfertőződik majd, de a többség nem észlel magán semmiféle tünetet, viszont továbbadhatja a kórt. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be a higiénés szabályokat.

Ami az 525 eddig regisztrált fertőzöttről elmondható: 25 százalékuk tünetmentes, 35 százalék enyhe tüneteket produkál, 17 ember azonban lélegeztetőgépen van. Újságírói kérdésre Müller Cecília azt is elmondta, sajnos az a tapasztalat, hogy súlyos állapotból már nagyon nehéz visszafordítani a betegséget.

Sokan vannak, akik munkába járnak, de az otthonukban vannak idősek vagy krónikus betegek – mondta a tisztifőorvos –, esetükben még fontosabb a szociális távolságtartás. Ha hazaérnek, azonnal használjanak bőven kézfertőtlenítőt, már az előszobában, és a kezüket lévő tárgyakat az ajtóban helyezzék el. Ezután cseréljenek még ott ruhát, mossanak kezet, akár zuhanyozzanak is le. A sérülékeny családtagok használati tárgyait pedig lehetőleg kezeljék a magukétól külön.

Ha takarítunk, lehetőleg vírusölő fertőtlenítőt használjunk, és a szemetet is jó, ha dupla zsákban tároljuk.

Ha a lakosság továbbra is betartja a korlátozásokat, remélhetőleg sikerül a fertőzések ugrásszerű növekedését megakadályozni – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. 

A legfrissebb koronavírushírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top