Aktuális

11 életet követelt a koronavírus itthon, javul a helyzet egyre több országban – szerdai összefoglaló

koronavírus, laboratórium

Minden eddiginél több, összesen 11 halálos áldozatot követelt idehaza a koronavírus az elmúlt nap során, a fertőzöttek száma pedig 895-re nőtt. Az Operatív Törzs napi tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a Pesti úti idősotthonban négyre emelkedett az elhunytak száma, és más hasonló intézménybe is bejutott a fertőzés, ezért az idősotthonokban folyamatos ellenőrzések lesznek a továbbiakban. A tájékoztatón kivételesen Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár is részt vett. Ő a többi között arról beszélt, mivel próbálják most a családok helyzetét könnyíteni. 

Közben, szerda délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott a Karmelitában Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Szita Károly, a megyei jogú városok szövetségének elnöke. A sajtótájékoztatón többek között szóba került a koronavírus-járvány ellen bevezetett kijárási korlátozás meghosszabbítása, de beszéltek a járvány gazdasági hatásairól, valamint az idősotthonok helyzetéről is.

Lezárt parkolókkal tartanák távol a kirándulókat, a múlt hétvégén ugyanis tömegek mentek sétálni, levegőzni a Velencei-tóhoz, a városvezetés pedig meg akarja óvni a helyieket. És Nagypéntektől húsvét végéig lezárják Szentendre belvárosát is a vendégforgalom elől – hasonló megfontolásból.

Két magyar kutató is elmondta a véleményét arról, mi a kulcs most a járványgörbe ellaposításához. Mindketten egyetértenek abban, hogy az izoláció és a sok tesztelés lenne a legfontosabb.

Megszólalt a budafoki gyár azzal kapcsolatban, mikor lesz újra élesztő a boltokban. Facebook-bejegyzésük lényege, hogy folyamatosan dolgoznak, ha nem lennének pánikvásárlások, nem is lenne készlethiány a boltokban.

Már decemberben elkaphatta a koronavírust egy magyar sportoló. A triatlonos Tóth Tamás Vuhanban versenyzett  a katonai világjátékokon, ezután Peruban állt rajthoz, majd a Dominikai Köztársaságba utazott, addigra azonban lebetegedett. A sportoló elmesélte azt is, milyen tünetei voltak.

Mindeközben külföldön:

Egyre súlyosabb a helyzet az Egyesült Államokban, 400 ezer közelében a fertőzöttek száma. Április első hetében 8 ezren haltak meg az Egyesült Államokban a koronavírus miatt.

Beengedték a BBC operatőrét az egyik londoni kórház intenzív osztályára. Az egyik itt dolgozó orvos elmondta, azt hitték, csak idős, krónikus betegek kerülnek majd az osztályra, és bár tény, hogy a többség 40 és 80 év közötti, de vannak közöttük olyan fiatalok is, akik teljesen egészségesek voltak.

Jó hírek érkeztek viszont az intenzíven ápolt Boris Johnson állapotáról. A brit kormányfő láza több nap után végre csökkenni kezdett.

Lefelé ível a járványgörbe Olaszországban. Egy nap alatt felére csökkent az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma az olaszoknál. És javul a koronavírus-helyzet Ausztriában is. Jövő héttől a korlátozásokon is enyhítenek az osztrákok.

Lassult, de még nem tetőzött a járvány Franciaországban.

Ukrajnában viszont még csak most közelít tetőpontjához a koronavírus-járvány. A betegek száma olyan ütemben nő, hogy sem elegendő orvos, gyógyszer, sem elegendő kórházi férőhely nincs az országban.

Szerdán éjfélről feloldották a vesztegzárat Vuhanban. A koronavírus fészkében 76 napig voltak érvényben a szigorú korlátozások. Az élet ugyan még nem térhet vissza teljes mértékben a régi kerékvágásba, azonban Vuhan 11 millió lakosa most már bármikor elhagyhatja az otthonát, sőt magát a várost is.

Olaszország az új koronavírus-járvány „egyes számú betege” gyerekének, Guiliának a születését ünnepeli. A Mattia keresztnéven emlegetett férfi volt az első Covid-19-es eset Olaszországban, február 20-án derült ki a betegsége. Azóta ő és várandós felesége is felgyógyult már, kislányuk, Giulia a milánói Buzzi kórházban jött világra kedd éjjel.

Érdekességek:

Hongkongi tudósok arra jutottak, hogy az arcmaszkon akár 7 napig is életképes marad a koronavírus. Ezért fontos, hogy az eldobható maszkokat ne használjuk újra, amelyiket pedig lehet, azokat mindig fertőtlenítsük.

Rendkívüli címlappal jelenik meg az olasz Vogue a járvány miatt. A hófehér címlapot azért választották, mert ez a szín sok mindent szimbolizál, a többi között az orvosok és a nővérek ruháját és nem utolsósorban a reményt.

A nap legfelemelőbb pillanatait pedig annak a felvételnek köszönhetjük, melyben hétszáz gyerek énekli együtt a remény dalát Puccini Turandot című operájából. A virtuális kórus videója szélvészként száguld a YouTube-on.

Ma megtudtuk azt is, mire figyeljünk, ha ételt rendelünk házhoz. Tóth Dávid, a Nemzetközi Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vendéglátás- és közétkeztetés-felügyeleti osztályának vezetője most elárulta, mire kell különösen odafigyelni, hogy teljes biztonságban érezhessük magunkat.

Kiderült az is, terjedhet-e a koronavírus a szellőzőrendszereken keresztül. Úgy tűnik nem, de azért olvasd el ezt a cikket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top