Aktuális

Koronavírus: kiderült, terjedhet-e a vírus a lakás szellőzőin keresztül

A szellőztetésre most sokkal jobban oda kell figyelni, mint eddig – mondja a szakértő.

„Mivel a koronavírus-járvány miatt az emberek többsége családostul a négy fal közé szorult, a levegő minőségére és a szellőztetésre most sokkal jobban oda kell figyelni” – hívja fel a figyelmet a napi.hu-nak adott interjújában Király Tamás gépészmérnök, az AERECO Légtechnika Kft. vezetője.

A szakértő szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vírusok nem terjednek a szellőzőrendszereken keresztül. „Különösen igaz ez azokra az esetekre, ha tisztán friss levegős, és folyamatos működési központi elszívásos rendszereket használunk” – mondta, majd hozzátette, vírusos időszakban növelni kell a légcsere intenzitását.

„Ha több külső levegőt vezetünk az épületekbe, elősegítjük a szennyező anyagok hígítását, ami csökkenti a fertőzés kockázatát. A vírusrészecskék annyira kicsik, hogy nem ülepednek ki a nagy sebességgel mozgó levegőből a légcsatornák falára, így ez nem okoz problémát.”

Amire a szakember szerint ebben a mostani, rendkívüli időszakban mindenképp oda kell figyelni:

  • tisztán friss levegős és folyamatos működésű központi elszívásos rendszereket szabad használni,
  • növeljük a szellőzés intenzitását,
  • ne üzemeltessünk rotációs hővisszanyerőket,
  • utasításnak megfelelően cseréljük a légszűrőket,
  • utasításnak megfelelően tisztítsuk és fertőtlenítsük a légszűrőket.

A szakértő szerint a jelenlegi járványügyi helyzet arra is rá kell hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban a tiszta, friss levegő utánpótlása beltérben csökkenti a vírusfertőzés kockázatát.

Olvass még többet a koronavírusról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top