Életmód

Légeztetőgépen van egy koronavírusos magyar háziorvos

A háziorvosok nem kapnak az államtól biztonságot nyújtó védőfelszerelést, pedig a szakmai szervezetek szerint nagy szükség lenne rá.

Lélegeztetőgépre került egy koronavíus-fertőzött magyar háziorvos – tudta meg az Index. Úgy tudják, rajta kívül több hazai háziorvos is megfertőződött már a kórral, vagy a fertőzés gyanújával vizsgálják, illetve karanténba került.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend szerint a háziorvosoknak lábzsákra, egyszer használatos védőköpenyre, fóliakötényre (opcionális), FFP2/3 maszkra, sebészi maszkra, védőszemüvegre, védősapkára, arcpajzsra és gumikesztyűre lenne szükségük ahhoz, hogy biztonságosan vizsgálhassanak koronavírus-gyanús pácienseket. Ehhez képest  azonban csak 50 darabos sebészi maszkcsomagot, 3 darab FFP1-es maszkot és egy kis üveges kézfertőtlenítőt kaptak az államtól.

Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján a portál kérdésére elmondta: két alkalommal juttattak védőfelszerelést a háziorvosoknak, annak ellenére, hogy ez alapvetően az ő feladatuk, ezt mindig a betegellátó, a munkáltató feladata beszerezni.

lélegeztetőgép

(Illusztráció: Getty Images)

A szakmai szervezetek viszont többször is kérték az állami szerveket, hogy segítsenek nekik hatósági úton beszerezni a szükséges védőeszközöket , január vége óta ugyanis erre piaci körülmények között nincs lehetőségük. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa, a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezete, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Háziorvosok Online Szervezete kedden nyílt levében fordult a tisztifőorvoshoz, melyben felhívták a figyelmet arra, hogy a hatályos törvények szerint a járási hivatal kötelessége lenne gondoskodni a járvány leküzdéséhez szükséges anyagokról.

Hozzátették azt is, hogy bár a tisztifőorvos telefonos útra terelné a háziorvosi rendelést, sokan továbbra sem telefonálnak, hanem személyesen jelennek meg a rendelőkben. A háziorvosok 85 százalékának viszont nincs megfelelő védelmet nyújtó maszkja. Ha pedig csupán egyetlen beteggel is találkozik, aki esetleg fertőzött, azzal számos más páciensét, valamint a családját is veszélyezteti.

„A nemzetközi tapasztalatok egyértelműen bizonyítják, hogy az alapellátásban dolgozók vannak leginkább kitéve a tünetszegény, ezáltal nehezen felismerhető esetek révén a fertőzésnek, illetve a megfertőződött alapellátó orvosok a munkájuk következtében a fertőzés továbbadásában kiemelt szerepet játszanak” – fogalmaz a nyílt levél.

Koronavírus az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top