Aktuális

9 halott itthon, lassan javul a helyzet Észak-Európában – keddi koronavírus-hírek

Minden, amit ma megtudtunk a járványról.

Gyászos hírrel indult a kedd reggel: 9 emberéletet követelt itthon a kronavírus okozta megbetegedés. Ilyen magas még sosem volt a 24 órán belül bekövetkezett halálesetek száma – mondta el napi tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. A szakember hozzátette, ha a jelen tendenciák folytatódnak, Budapest gócpont lehet, ahol a járvány súlyos következményeivel kell majd szembenéznünk. És kiemelten szólt az idősotthonok fenntartóihoz is a tisztifőorvos.

koronavírus, kórház

Ápoló egy koronavírussal fertõzött beteget lát el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben
(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Úgy tűnik, kezdenek változni az emberek bevásárlással kapcsolatos szokásai itthon: sok helyen saját szatyorba pakolnak kosár helyett a vírustól félő vásárlók. Vannak üzletek, amelyek ezt direkt szorgalmazzák, de nem minden áruházlánc ilyen megengedő. Az is kiderült, hogy a SPAR például meghosszabbított nyitvatartással és kesztyűkkel várja majd a vásárlókat húsvétkor. 

A home office és a távoktatás miatt sokan szeretnének kényelmes körülményeket teremteni otthon. Így aztán óriásit nőtt a forgószékek iránti kereslet a járvány miatt.

Ahogy egyre többet tudunk meg a kórokozóról, úgy kell felülvizsgálni a korábbi elképzeléseket is a koronavírussal kapcsolatban. Nem biztos például, hogy elég a 14 napos karantén a vírus ellen.

Feljelentést tett több kórház, mivel a szükséges maszkok és fertőtlenítők el-el tünedeznek. 

Ma derült ki az is, hogy a hétvégén le kellett zárni a budai Irgalmasrendi kórház belosztályát, mert több dolgozó és beteg is koronavírus-fertőzött lett. 

Kozma Dominik úszó pedig egy szürreális eseménybe került: szabálysértési eljárást indítottak ellene, pedig nem hibázott. 

Mindeközben külföldön:

Észtországnyi fertőzött van már a világon. Idén januári adatok szerint Észtország lakossága 1,328 millió. Április 7-én ennél már több koronavírus-fertőzött van a világon. Továbbra is az Egyesült Államokban a legsúlyosabb a helyzet. New Yorkban rengeteg a halott, már az elhelyezésük is sok fejtörést okoz az illetékeseknek.

Egy felmérés szerint a lakosság tíz százaléka is megfertőződhetett Olaszországban. Itáliában egyébként kis mértékben javult a helyzet. Csökkent az új fertőzöttek száma, viszont a halottaké sajnálatos módon nőtt. A római kormány rendkívüli járványügyi biztosa keddi sajtótájékoztatóján „ábrándnak” nevezte, hogy a közeljövőben enyhíthetnék a veszélyhelyzetben bevezetett óvintézkedések szigorát.

Közben tíz újszülött lett koronavírusos a temesvári kórházban Tesztelték a babák anyukáit is – ők negatív teszteredményt produkáltak. A kórházban epidemiológiai vizsgálatot rendeltek el.

Friss hírek érkeztek az intenzív osztályon fekvő brit miniszterelnök, Boris Johnson állapotáról. A briteknél egyébként Hétvégén tetőzhet a koronavírus-járvány. A németeknél még nem látszik a járvány vége. Angela Merkel azt mondta, április 19-ig biztosan fenntartják a szigoritásokat. De vannak jó hírek is: stabilizálódni látszik a járvány Franciaországban, lazítják a korlátozásokat a csehek, az osztrákok, a dánok a norvég egészségügyi miniszter pedig kijelentette: Norvégiában sikerült úrrá lenni a Covid-19 járványon. Ugyanakkor a norvégok még egy ideig ne oldják fel a korlátozásokat.

Napi érdekességek:

Trendi lett a koronavírus medál. Már több mint ezer darabot adtak el az ékszerből, amelyet egy orosz gyártó dobott piacra.

Imádni való videóval biztatják diákjaikat a pécsi tanárok. A Halott Pénz zenéjére vágták össze a felvételt.

Fehérben úszik a Puskás Ferenc Stadion. Az egészségügyi dolgozók tiszteletére kapott új világítást a sportcsarnok.

Teljes védőfelszerelésben házasodott össze egy oroszlányi pár. Még az első csók is maszkban csattant el.

Szögre akasztotta a koronáját, és visszatért orvosi hivatásához a 2019-ben Anglia szépének választott Bhasha Mukherjee, hogy a koronavírus elleni küzdelemben segítsen.

Egy orvos elmagyarázta nekünk, hogyan működik egy lélegeztetőgép. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top