Aktuális

Nem tudják, mikor mehetnek ki az olaszok ismét az utcára

Nem túl biztató...

Felesleges találgatni az új koronavírus-járvány miatti olaszországi kijárási korlátozások feloldásának dátumát – mondta Domenico Arcuri, a római kormány rendkívüli járványügyi biztosa keddi sajtótájékoztatóján, egyúttal „ábrándnak” nevezte, hogy a közeljövőben enyhíthetnék a veszélyhelyzetben bevezetett óvintézkedések szigorát.

(Fotó: CHRISTIAN MINELLI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP)

Fotó: CHRISTIAN MINELLI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Domenico Arcuri alaptalannak tartotta az utóbbi napokban elterjedt optimizmust a fertőzés alakulásával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a következő hetekben hosszú átmeneti időszak vár Olaszországra, amely alatt a hatóságok nem tervezik a kijárási korlátozások enyhítését.

A polgári védelmi hatóság mindennapos adatai majdnem két hete a járványgörbe nagyon lassú, de fokozatos lefele ívelését mutatják. Csökkent a kórházban, valamint intenzív osztályon kezeltek aránya, a gyógyultaké pedig emelkedett.

Ezzel egy időben az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma hétfőn is megközelítette a kétezret, a halottaké pedig naponta még mindig több mint hatszázzal emelkedik.

A kormánybiztos úgy összegezte a helyzetet, hogy a kórházak „maguk mögött hagyták a nehezét”, de ettől még az egészségügyi vészhelyzet nem múlt el.

Domenico Arcuri többször megismételte, hogy a február 20. óta Olaszországban elhunyt több mint 16 ezer beteg „intő jelnek” számít.

„Rájuk gondoljatok, amikor túl korán ki akartok ismét menni az utcára” – mondta. Kijelentette, a számok nem azt mutatják, hogy Olaszország a gyógyulás küszöbén áll.

Hozzátette, hogy 94 olasz orvos és 26 ápoló halt meg a fertőzésben, további több mint 10 ezer egészségügyi dolgozó betegedett meg. Domenico Arcuri bejelentette, hogy megkezdődött a szájmaszkok olaszországi gyártása, napi 200 ezer darabbal, amelyekből elsőként az egészségügyi dolgozók részesülnek.

A római kormány korábban április 13-ig hosszabbította meg a kijárási korlátozást. Ezt követően az úgynevezett „második fázis” léphet életbe a termelés részleges újraindításával, az egészségügyi hatóságok azonban óvatosságra intenek és április közepe helyett májust javasolják kizárólag egyes gyárak, vállalatok és szolgáltatások részleges újranyitásával.

(MTI)

(Kiemelt kép: CHRISTIAN MINELLI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP)
 

További cikkek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top