Aktuális

Olasz orvos: „Otthoni kezeléssel megakadályozható lenne, hogy sok koronavírusos beteg kórházban kössön ki”

Olaszországban is komoly problémát jelent, hogy a legtöbb COVID-19 beteg csak akkor lát orvost, miután már súlyos tünetekkel kórházba került. Néhány kis orvoscsapat azon kezdett dolgozni, hogy ez megelőzhető legyen: az otthonukban látogatják a koronavírus betegeket.

Luigi Cavanna, a piacenzai kórház onkológiai osztályának vezetője március közepén figyelt fel arra, hogy a kórházba túl sok koronavírusos beteg kerül be súlyos állapotban. Az a gondolata támadt, hogy ha ezekkel az emberekkel már a betegség egy korábbi stádiumában találkoznának orvosok, meg lehetne előzni sokuk állapotának súlyossá válását. Ezen felbuzdulva három kis orvoscsapatot szerveztek meg, akik házhoz mennek, hogy a COVID-19 betegeknek az otthonukban segítsenek.

„Már azelőtt meg kell állítanunk a vírust, hogy elérné a tüdőt, mert ha az megtörténik, a folyamat onnan sokszor már visszafordíthatatlan”

nyilatkozta a Time magazinnak az orvos. Cavanna szerint a vírusfertőzés nem egy stroke vagy egy szívroham, ami egyik pillanatról a másikra történik, itt van lehetőség a közbeavatkozásra.  A körzetükbe tartozó nagyjából 300 koronavírusos beteget már közel egy hónapja látogatják otthonában, és a számok azt mutatják, hogy a pácienseik közül kevesebb, mint 10 százaléknyi került később kórházba.

Olasz orvos: Megakadályozható lenne sok koronavírusos beteg állapotának súlyosbodása, ha már az otthonukban kapnának orvosi kezelést

Ha kell, orvosi oxigéntartályt is ad

A látogatásokkor teljes védőfelszerelésbe öltöző Cavanna minden beteget megvizsgál, odaadja nekik a szükséges gyógyszereket, és ad nekik kölcsön egy gépet, amivel rendszeresen ellenőrizhetik a véroxigénszintjüket. Ha a beteg már előrehaladott állapotban van, orvosi oxigéntartályt is ad, valamint ellátja őket tápanyagokkal teli folyadékkal a nem orális táplálkozáshoz. Egészen a múlt hétig a korábban maláriagyógyszerként használt hidroxiklorokint és egy elsősorban HIV-betegeknél használt antivirális szert adott a betegeinek, ám miután az orvosi szervezetek jelezték, hogy a kettőt lehetőleg ne használják együtt, most már többnyire hidroxiklorokinnal dolgozik, mert jelenleg nem ismer ennél működőképesebb hatóanyagot. Cavanna létfontosságúnak tartja, hogy az orvosok kövessék figyelemmel a pácienseik gyógyszeres kezelését, ezért folyamatosan rendelkezésükre áll.

„Minden nap több tucatnyi telefonhívást kapok, és mindre válaszolok. Inkább felveszem a telefont hajnali kettőkor, minthogy másnap arról értesüljek, hogy egy betegem rosszabbul lett”

– mesélte a Time-nak az orvos.

Már a járvány második hullámára készülnek

Most, hogy Olaszországban javulni kezdenek a számok, az egészségügyi szakemberek elkezdik felmérni, hogy az eddig alkalmazott módszerek közül mi volt az, ami sikeresnek bizonyult, és mi volt az, ami kevésbé. Ez döntheti majd el, hogy Cavanna doktor és társai otthon gyógyításos módszerét átveszik-e máshol is az országban.

„Nagy hibát követtünk el, főképp Lombardiában”

– mondja a római Tor Vergata egyetem egészségszociológia professzora, Ivan Cavicchi.

„Minden erőnkkel arra fókuszáltunk, hogy növeljük a kórházainkban az intenzív ágyak számát, közben pedig nem volt elég aneszteziológusunk ennyi helyhez.”

Szerinte az lett volna a helyes döntés, ha a rendszer egészének megerősítésére fókuszálnak, például nem lett volna szabad magukra hagyniuk az első vonalat jelentő háziorvosokat, akik sokáig védőfelszerelés és központi segítség nélkül látták el a munkájukat.

Cavanna és társai számára a beteglátogatásokhoz nélkülözhetetlen felszerelést a kórház, valamint privát donorok adják. Ez a védőruha mellett kesztyűt, maszkot, sapkát és cipőre húzható lábbelit is jelent. Olaszországban már azon gondolkodnak, hogyan készítsék fel az egészségügyi rendszerüket a járvány második hullámára, és ehhez mindenképp el kell látniuk a háziorvosokat a megfelelő védőfelszerelésekkel, valamint meg kell oldaniuk, hogy az orvosi várókban az influenzaszerű tünetekkel érkezők a többi betegtől el legyenek különítve. Elengedhetetlen az is, hogy a tesztek gyorsabbá váljanak – nem engedhetik meg maguknak, hogy másodjára is elkövessék a korábbi hibákat.

nlc.kapcsolódó

Koronavírus: legalább 100 olasz orvos halt meg

Koronavírus: brutálisan néz ki az olasz orvosok és ápolók arca

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top