Aktuális

Kémia érettségire készülsz? Ez az oldal lesz a legjobb barátod!

Az interaktív periódusos rendszer mindenben segít, amire szükséged lehet a vizsga során.

Rendhagyó érettségire készülnek idén a középiskolás diákok a koronavírus-járvány miatt. A szóbeli vizsgák elmaradnak, helyettük csak írásbeli lesz, az is a szigorú járványügyi intézkedések betartása mellett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a diákok megúsznák a tanulást, sőt, még nehezebb helyzetben is vannak, hiszen, habár a távoktatás úgy-ahogy üzemel, az érettségire készülők most jobban magukra vannak utalva a felkészülés során.

A kémia- – illetve kisebb részben a fizika- – érettségire készülők figyelmébe ajánljuk a www.ptable.com címen elérhető interaktív periódusos rendszert, amely hasznos segítséget jelenthet a tanulás során. Az eredetileg Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz kémikus által 1869-ben megalkotott rendszerezési megoldás a mai napig a tudományos élet egyik alapköve, amelyet létrejötte óta számos új elemmel egészítettek ki. A történeti áttekintéstől most eltekintenénk, mivel az elég alaposan le van írva a kémiai elemek periódusos rendszere címet viselő Wikipedia-bejegyzésben.

A fenti címen elérhető weboldalra belépve egyből a periódusos rendszer fogadja a látogatót, az egyes elemeket kémiai és fizikai tulajdonságaik szerint három nagyobb csoportra (fémek, félfémek és nemfémek) osztják, ezen belül azonban akad még pár további alcsoport is, ezeket a táblázat színkódokkal jelzi. Az egyes elemek vegyjelei is eltérő színekkel szerepelnek a periódusos rendszerben, a halmazállapotuk szerint.

Készülj ezzel a periódusos rendszerrel a kémia érettségire

A PTable az egyik legjobb interaktív periódusos rendszer, kémia érettségi előtt tökéletes segítség

Ha az egér pointerét az egyes elemek fölé visszük, részletesebb adatokat kapunk róla, ha pedig a táblázat jobb oldala feletti csúszkát kezdjük mozgatni, látni fogjuk a különböző elemek halmazállapot-változásaihoz szükséges hőmérsékletet, a Celsius mellett a Fahrenheit-, és a Kelvin-skálán is. A weboldal jobb felső sarkában rá is kereshetünk egyes elemekre, ha például nem ugrik be az Einsteinium vagy a Nobelium vegyjele, a keresőablak alatti mezők ki-be pipálásával pedig a periódusos rendszer részletességét változtathatjuk.

A bal felső sarokban lévő fülek között kattintgatva pedig további hasznos információkhoz juthatunk: a Properties fül a legrészletesebb, ahol az egyes elemekre kattintva nem csak a halmazállapotot látjuk, de az olvadás-, és forrásponttól kezdve a sűrűségen át az elektromos vezetőképességig sok további fontos adattal gazdagodhatunk.

Az Orbitals fül az elektronpályákat mutatja meg az egyes elemek esetén, míg az Isotopes a különféle izotópokat – az egyes elemekre kattintva részletes bontásban.

Hasonlóan hasznos a Compounds fül, ahol megnézhetjük, hogy az egyes elemek milyen vegyületeket tudnak képezni másokkal: kattintással kiválasztva két vagy több elemet, a táblázat egyből kidobja az összes létező kombinációt, azok vegyjelével együtt.

Az oldal egyetlen szépséghibája, hogy csak angol nyelven érhető el, ez azonban talán nem akkora áldozat a gazdag tudásanyagért cserébe. A website okostelefonról, táblagépről is elérhető, a legkényelmesebben azonban egérrel használható, így javasoljuk, hogy inkább asztali gépről, laptopról nézzék a kémia érettségi előtt álló diákok.

További cikkeink érettségi témakörben:

a kémia érettségi felkészülést segíti az interaktív periódusos rendszer

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top