Aktuális

Koronavírus: ezekből az anyagokból érdemes házilag maszkot készíteni

Egy friss kutatásból kiderül, milyen hétköznapi anyagokból készítsünk házilag maszkot a koronavírus ellen.
Egy nő házi készítésű szájmaszkban a koronavírus-járvány idején

A koronavírus-járvány miatt hiánycikk lett a szájmaszk, és bár mostanra kissé javult a helyzet, a korábbi ár tízszereséért lehet kapni védőeszközöket.

Egyre többen döntenek úgy, hogy inkább otthon varrnak maguknak maszkot. Egy friss kutatásban most azt vizsgálták, hogy milyen anyagból érdemes maszkokat készíteni – írja a 24.hu a Science Alert nyomán.

Az Argonne Nemzeti Laboratórium és a Chicagói Egyetem közös kutatása arra kereste a választ, hogy milyen anyagoknak van a legjobb mechanikai és elektrosztatikus szűrési tulajdonságuk. A legjobb megoldás, ha többfajta anyagot használunk rétegesen.

A szakértők szerint a hétköznapi anyagok közül a magas szálszámú pamut volt a leghatékonyabb a fizikai védelemben, az elektrosztatikus szűrésben pedig a poliészter vált be a legjobban. Ezeket az anyagok érdemes kombinálni a házilag elkészített maszkokban.

Arra viszont érdemes figyelni – és ezt a mostani kutatásban is kiemelték –, hogy a rosszul viselt maszk nem véd meg a fertőzéstől, akár 60 százalékkal is csökkenhet a maszk hatékonysága.

Egyre több helyen kötelező maszkot viselni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top