Aktuális

Egyre kevesebb az új koronavírus-fertőzött Olaszországban

Március óta hétfőn volt a legalacsonyabb az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban.

Olaszországban március óta most hétfőn volt a legalacsonyabb a koronavírusos új fertőzöttek száma, de változatlanul több mint 300-an hunytak el a járvány miatt az elmúlt huszonnégy órában.

A polgári védelmet vezető Angelo Borrelli tájékoztatása szerint egy nap alatt 1739 új fertőzést észleltek, ez sokkal kevesebb, mint ez elmúlt hetek napi átlaga. Az elmúlt egy napon 333-an haltak meg a Covid-19 betegség következtében. A járvány kitörése óta összesített adat a fertőzöttek esetében a gyógyultakat, illetve a halottakat is beleszámolva 199.414, míg a maguké a halottaké 26.977.

Az egészségügyi hatóságok jelenleg 105.813 pozitív esetet tartanak számon, ami csökkenést mutat. Hétfőig 66.624 ember gyógyult ki a betegségből, amelynek tünetei nem mindenki számára jelentenek komoly gondot, de ez az észlelést is megnehezíti.

Hope, azaz remény feliratú pizza egy nápolyi pizzériában

Hope, azaz remény feliratú pizza egy nápolyi pizzériában (Fotó: Salvatore Laporta_KONTROLAB-LightRocket via Getty Images)

A járvány hivatalosan február 21-én tört ki. Az 1739 új fertőzés március 9-e óta a legalacsonyabb adat. A kormány azt tervezi, hogy az érvényben lévő rendszabályok betartása mellett május 4-én enyhít a kijárási tilalmon egyes szakmák esetében, de a többiek, a további bezártságra ítéltek ezt keményen bírálják.

Egyebek között a fodrászok nem értik, miért kell várniuk június 1-ig, és arra panaszkodnak, hogy egyre több a nem hivatásszerűen működő „illegális” fodrászat, amelyre az adóhivatalnak sincs rálátása. A szakszervezetük vezetője, Marco Accomero szerint maszkokkal és kesztyűkkel ugyanúgy el tudják látni a feladatukat, mint korábban.

A vírussal való  „együttélés”  kezdő napja május 18-a lesz, amikor kinyithatnak a kiskereskedések, a múzeumok, könyvtárak, és a kormány tervei szerint június elsejével működhetnek megint az éttermek, a  bárok, a  masszázsszalonok és a fodrászatok, dolgozhatnak a borbélyok.

Olaszországban általános csalódottság övezi Giuseppe Conte miniszterelnök vasárnap este bejelentett gazdasági-társadalmi újraindulási forgatókönyvét, amelyből az olaszok a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás enyhítését hiányolják, a püspökök a templomok újranyitását sürgetik, a Matteo Salvini vezette jobboldali ellenzék szerint pedig a kormány „tehetetlensége” tönkreteszi az országot.

Korábbi hírek Olaszországból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top