Aktuális

Újraindul az élet május közepétől az olaszoknál, már a strandok is készülnek

A második világháború utáni újjászületéshez hasonlította az új koronavírus-járvány utáni újraindulást Sergio Mattarella államfő.

Az olasz múzeumok és régészeti parkok újranyitása, a strandok és hegyi kirándulóhelyek biztonságossá tétele, a templomok és a temetők újbóli megnyitása, valamint a szájmaszk használatának kötelezővé tétele is szerepel a római kormány májustól tervezett „újraindulási” tervezetében.

étterem Rómában koronavírus-járvány után

Valerio Calderoni tulajdonos és felesége, Martina teszteli a fertőzésveszély elkerülésének érdekében állított plexifalat a római éttermükben (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

Hétfőtől (április 27-től) Olaszországban – ahol már jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma – a gépgyártás indul újra, május 4-én pedig a kézműves ágazat és az építkezések, így az újraindulás igazi dátuma május 18. lesz, amikor beindulhat a kereskedelem és a vendéglátás is. Tisztázásra vár a kijárási korlátozás oldásának ütemezése: május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet mozogni, ugyanakkor engedélyezett lesz a szűk értelemben vett lakókörzettől való eltávolodás és a szabadtéri sportolás is. Május 18-tól pedig a tartományok közötti mozgást is engedélyezik, ha ezt a koronavírus járványgörbéjének addigi alakulása megerősíti. A déli tartományok viszont jelezték, hogy a gócpontnak számító északi tartományokból nem fogadnak érkezőket.

koronavírus bolt szájmaszkos eladó

Az árukat rendezgeti egy védőmaszkot viselő eladó Milánó belvárosában (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner)

  • A kulturális miniszter május 18-ra tűzte ki a múzeumok és régészeti területek újranyitását, tehát a Colosseum és a pompeji ásatások is akkortól nyithatnak újra, valamint a Vatikáni Múzeum is. 
  • A presszókban, éttermekben a vendégek között egy, az asztalok között 2 méteres távolság betartását írják elő.
  • Az üzlethelyiség előtti járda vagy úttestrészén is további asztalokat helyezhetnek el, az esetleges parkolóhelyek megszüntetésével.
  • A strandokon legalább 4 méteres távolságot javasolnak a napernyők között, előzetes helyfoglalással.
  • A szabadstrandokra is csak meghatározott számú vendéget engednének be, ahogyan kötelező lesz a szájmaszk a hegyi kötélpályákon, a kabinos felvonók használatához pedig testhőmérséklet mérése.
  • A gyakran kevés szobában több vendéget fogadó hegyi menedékházak sátrakat helyezhetnek udvaraikra a vendégek közötti távolság betartására.
  • A tömegközlekedésben csökkenteni akarják a napi csúcsforgalomban utazók számát, a munkahelyek és üzletek eltérő órarend szerinti működésével, nyitva tartásával.

Megnyitják a nagyobb területű játszótereket, az oktatás viszont egészen szeptemberig szünetel: a tanév újranyitását váltott délelőtti-délutáni órarenddel, valamint a távoktatás fenntartásával képzelik el.

(MTI)

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top