Aktuális

Koronavírus: jelentősen csökkent az új olasz fertőzöttek száma

Csaknem ezerrel kevesebb aktív fertőzésről tudnak Olaszországban.

Jelentősen csökkent az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma egy nap alatt, a halottaké 464-gyel nőtt, és 25.549-re emelkedett – közölte csütörtök este az olasz polgári védelmi hatóság, kiemelve, hogy az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 851-gyel mérséklődött.

A halottak száma emelkedett az egy nappal korábbi 437-hez képest. A járványgörbe lefelé ívelése ellenére az elhunytak napi száma továbbra is ingadozó, és hetek óta nem süllyed négyszáz alá.
Az aktív fertőzöttek számának 851 fős csökkenése az eddigi legkedvezőbb adat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 106.848. A betegekből több mint 81 ezren otthoni karanténban tartózkodnak, intenzív osztályon jelenleg valamivel több mint kétezer embert kezelnek, ez a fele a húsz nappal ezelőttinek.

A gyógyultak száma egy nap alatt 3033, ami az eddigi legnagyobb szám. Ezzel a gyógyultak száma meghaladta az 57 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 189.973-at. Egész Olaszországban több mint 1,5 millió vírustesztet végeztek.

csökken a fertőzöttek száma Olaszországban

Olasz rendőri ellenőrzőpont Nápolyban (Fotó: Getty Images)

A tájékoztatón elhangzott, hogy a kínai turista házaspár, amelynek tagjait elsőként, január 28-án egy római szállodából szállítottak kórházba, most fejezte be a kezelés utáni házi rehabilitációt. Teljesen meggyógyultak – jelentette ki Franco Locatelli, a Közegészségügyi Hivatal (Iss) igazgatója.

A járvány egyik olaszországi terjedési pontján, Lombardiában 1073-mal emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma az egy nappal korábbi emelkedéshez képest, ami 1161 volt. A tízmillió lakosú tartományban a szűrt fertőzöttek száma február 20. óta túllépte a 70 ezret: több mint kilencezer beteget kezelnek kórházban, kevesebb mint 800 személyt intenzíven. A halottak száma egy nap alatt 200-zal emelkedett a korábbi 161-hez képest. Lombardiában eddig több mint 12 ezren veszítették életüket a járványban.

A lombardiai halottak majdnem felét Bergamo térségében regisztrálták, ahol 5500-an hunytak el. A 120 ezres város polgármestere, Giorgio Gori úgy nyilatkozott, hogy a halottszám alapján „valótlannak tartja” a Bergamo területén diagnosztizált 11 ezer fertőzöttet. Gori számításai szerint a térségben a nem szűrt fertőzöttek száma elérheti a félmilliót.

A polgármester ezért óvatosságra intett az óvintézkedések májustól tervezett fokozatos feloldásával kapcsolatban. Nehezményezte, hogy a kormány eddig semmilyen útmutatást nem adott a polgármestereknek arról, miként készüljenek a következő időszakban. A bejelentést a korlátozások enyhítésének ütemezéséről Giuseppe Conte miniszterelnök a hétvégére ígérte.

További cikkeink a koronavírus-járvány témájában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top