Aktuális

Müller Cecília: „Aki átesett a betegségen, csatlakozzon a vérplazmakutatásokhoz”

A vérplazmából nyert ellenanyagok segíthetik a súlyos betegek szervezetének védekezését a vírus ellen, de a kutatások jelenleg is folynak ennek hatékonyságáról.

Ma is megtartotta szokásos ülését az operatív törzs. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 2383-ra nőtt a fertőzöttek száma, további 11 állampolgárt vesztettünk el a betegséggel összefüggésben, így 250 elhunytat tartanak nyilván, jellemzően 99 százalékuk idős beteg, a fiatalabbak krónikus betegségben szenvedtek. A gyógyultak száma is növekszik, 401-en gyógyultak meg, épültek fel. A laboratóriumi minták száma is nőtt, 58.251 mintát végeztek el a mai napig. Jelenleg 61-en szorulnak gépi lélegeztetésre. 

Müller Cecília: Aki átesett a betegségen, csatlakozzon a vérplazma kutatásokhoz

Elmondta azt is, hogy folyamatosan zajlanak a kutatások, több kutatócsoport is az oltóanyag kifejlesztésén fáradozik. A tegnapi napon olyan vérplazmát adtak be egy súlyos állapotú betegnek, amit felgyógyult betegből nyertek – jelenleg ennek eredményességére várnak. Ez azt jelenti, hogy kész ellenanyagot kap a beteg, így a szervezetnek nem magának kell termelnie ellenanyagokat, így könnyebb lehet leküzdeni a fertőzést. Arra kérte a gyógyultakat, aki átesett a betegségen, „emberbaráti szeretetből” csatlakozzon vérplazmájával ezekhez a kutatásokhoz. 

Csatlakozva német és holland kutatáshoz most nálunk is vizsgálják, mennyire van jelen a szennyvízben a koronavírus, mert ez környezeti állapotot tükröz vissza, vagyis jósló értéke lehet a környezettben történő elterjedtségéről, illetve a tünetmentes betegek mértékéről. A mintákból egyelőre nem mutattak ki koronavírust.

Lakatos Tibor rendőrezredes elmondta, hogy több kórházba is elindul jelentősebb szállítmány védőeszközökkel. A kijárási korlátozások továbbra is hatályban maradnak. Hétvégén jóval nagyobb számban kell eljárniuk a szabályszegések miatt. A hétvégére továbbra is felhatalmazást kapnak a polgármesterek, hogy szabályokat hozzanak településeiken. Az önkormányzat feladata a maszkviselés betartatása is.

A kiskunhalasi mobilkórház nyitásával kapcsolatban a tisztifőorvos elmondta, bármelyik napon megkezdheti a tevékenységét, amint ez indokolttá válik a betegszám növekedése miatt.

Aktuális koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top