Aktuális

Orbán Viktor: Szigorú menetrend mellett hamarosan újraindul az élet Magyarországon

Speciális új szabályokról lehet szó már a jövő héten Magyarországon, de az ország május 3. utáni újraindításnak az is feltétele, hogy meg tudjuk védeni az időseket, a nagyvárosokban élőket és a krónikus betegeket – fogalmazott Orbán Viktor.
A jövő héten Orbán Viktor szerint életbe léphet az újraindítási terv

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli Kossuth Rádióban zajló interjúja során elmondta, a jövő hét abból a szempontból fordulópontot jelenthet, hogy lezárulhat a védekezés első szakasza az országban. Így várhatóan a jövő héten az eddigi megszokott szigorú a kijárási korlátozások helyett új szabályok jöhetnek: ezeket a jövő hét végére alkotják meg. Ez azt jelenti, ahogy fogalmazott: fokozatosan és szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet Magyarországon. Vagyis május 3-tól beindul az újraindítási terv, amely új kijárási szabályokat fog hozni. A kormány tagjai és szakértőik most nagy erőkkel az említett terv kidolgozásával foglalkoznak.

Ennek persze vannak feltételei, köztük az, hogy megvédjék elsősorban a nagyvárosokban élő időseket, és a krónikus betegeket. A miniszterelnök hozzátette, arra is készülnek egy egészségügyi vészforgatókönyvvel, ha a vírus mégis az újraindítási terv életbe lépése után szabadulna el. A kellő kórházi ágyak, elmondása szerint, majd akkor is rendelkezésre állnak.

Mivel a koronavírussal összefüggésben elhunyt betegek átlagéletkora közel 78 év, továbbra is az idősek a legveszélyeztetettebbek. E mellett Budapesten és Pest megyében regisztrálták a legtöbb koronavírusos megbetegedést (a fertőzöttek 65%-át) – így leginkább erre a 2 tendenciára figyelve alkotják meg az új szabályokat és magát az újraindítási tervet.

Amire még számítani lehet Orbán Viktor szerint: Ausztriánál kicsit lassabban, óvatosabban fogjuk az újranyitási tervet megvalósítani, viszont gyors gazdasági kilábalásra kell készülni: a jövőben a munkahelyteremtésre fog koncentrálni. Megismételte, amit sokszor hallhattunk már tőle is az elmúlt hetekben, hogy annyi munkahelyet fognak létrehozni, amennyit a koronavírus tönkretesz.

Így áll most a koronavírus-helyzet Magyarországon: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top