Aktuális

Május 3-ig biztosan maradnak a korlátozások Magyarországon

Leghamarabb május 4-től enyhülhetnek a koronavírus miatt bevezetett intézkedések, terv készül a gazdaság újraindítására. Kormányinfó.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet 43. napján kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a járvány jövőbeni alakulását modellező matematikai számításokban nagy a bizonytalanság, a május 3-i tetőzés a legkorábbi időpont. Ám nehéz megmondani, pontosan mikorra várható a csúcs, és meddig tart a plató időszak. Az viszont biztos, mondta, hogy

május 3-ig életben maradnak a jelenlegi korlátozások.

A miniszter ezt azzal indokolta, hogy az enyhítéseket még korainak, túlzottnak tartják, például azt, hogy visszaengedjék a diákokat az iskolákba.

A gazdasági élet újraindítását viszont fontosnak tartják, erre vonatkozóan tervet készítenek, amiről a jövő héten döntenek. Május 3. után a védekezés új szakasza indul, amely során az idősek és a leginkább fertőzött nagyvárosok védelmét szeretnék biztosítani, de újraindulhat a gazdaság.

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy korábbi online kormányinfón (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Gulyás Gergely beszélt a Gödöt érintő kormánydöntésről is, amellyel különleges gazdasági övezetté nyilvánították a gödi Samsung-gyárat és a körülötte lévő területet. A miniszter azt mondta, nem az a cél, hogy elvonják az önkormányzattól a bevételt, a város ezután is részesül az iparűzési adóból. Szerinte ezzel biztosítani szeretnék, hogy munkahelyteremtő nagyberuházások Magyarországra jöhessenek. A Samsung-gyár fejlesztése az egyik legnagyobb, 400-500 milliárdos beruházás, ami további 2700 embernek adhat munkát.

További bejelentések:

  • Kiderült az is, hogy a koronavírus-járvány miatt hány ember veszítette el a munkáját: a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel nőtt az országban március 11., azaz a veszélyhelyzet kihirdetése óta.
  • Gulyás szerint minden adva van ahhoz, hogy az érettségit május 4-én biztonságosan megtartsák, de Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szabadon eldöntheti majd, hogy megtartják-e május 4-én az érettségit, vagy egy-két héttel elhalasztják. 
  • Bejelentették azt a döntést is, hogy a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét.
  • Megkérdezték, hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg a koronavírussal. Gulyás Gergely pontos számot nem mondott, csak annyit, hogy a hazai arány megfelel a nemzetközi arányoknak, azaz az igazolt fertőzöttek 10 százaléka egészségügyi dolgozó. 
  • A szakértők szerint a vírusnak lehet ősszel egy második hulláma. 

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top