Aktuális

Újra beindul a munka a New York-i műtőkben

Valamelyest javult a helyzet az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kapcsán, New Yorkban ismét megkezdődnek az eddig a járvány miatt elhalasztott, nem sürgős műtétek.

Bár a koronavírusos megbetegedésben meghaltak száma még mindig kiábrándítóan magas New York államban, Andrew Cuomo kormányzó bejelentette, hogy az állam több északi megyéjének kórházaiban néhány napon belül ismét megkezdődnek az eddig a járvány miatt elhalasztott, nem sürgős műtétek

New York, 2020. április 27.Magányos kerékpáros egy New York-i utcán a koronavírus-járvány idején, 2020. április 26-án.MTI/EPA/Justin Lane

New York, 2020. április 27.
Magányos kerékpáros egy New York-i utcán a koronavírus-járvány idején, 2020. április 26-án.
MTI/EPA/Justin Lane

Leszögezte ugyanakkor, hogy a kórházi ágyak 30 százalékát és az intenzív osztályok ágyainak szintén 30 százalékát változatlanul fenn kell tartani a koronavírusos betegek kezelésére.

Miután köszönetet mondott mindenkinek, aki védőmaszkot szállított New Yorkba, a kormányzó az állam fővárosában, Albanyban lévő kormányzói hivatal épületében leleplezett egy falat, amelyet „Amerika önarcképének” nevezett. A falra a többi amerikai tagállamból küldött, házi készítésű arcmaszkokat rögzítettek. Mint mondta: ezekkel a maszkokkal az emberek „azt akarták kifejezni, hogy vigyáznak egymásra, és segíteni akarnak”.

Megkezdik a tömegközlekedésben dolgozók tesztelését, és a tiszteletükre szerdán este ibolyakék színben kivilágítják New York város egyik jelképét, az Empire State Buildinget.

Újraindul az élet

Mike Pence amerikai alelnök úgy vélekedett: a társadalmi távolságtartás szövetségi kormány által ajánlott intézkedései „lassanként eltűnnek” majd, azzal arányban, ahogy az egyes tagállamok újraindítják az életet.  

Hatékony a szer

A megbeszéléseken szintén részt vevő Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet vezetője és a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport tagja újságíróknak optimistán szólt a Gilead kaliforniai laboratórium remdesivir nevű szerének jótékony hatásairól. Úgy vélte, hogy a vírusellenes szer „egyértelműen hatékony” a Covid-19 ellen. „Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a remdesivir jelentős és pozitív hatással van a betegség időtartamának csökkentésére” – fogalmazott.

A tengerészek között is terjed a vírus

A Pentagon (védelmi minisztérium) bejelentette, hogy az amerikai haderőnél folynak a vírustesztelések. A Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt anyahajó után egy második hadihajón is fertőzéseket regisztráltak. A kaliforniai San Diegóban állomásozó Kidd hadihajó legénységének 25 százalékánál diagnosztizálták a fertőzöttséget.
    
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerda déli adatai szerint az Egyesült Államokban eddig több mint egymillió koronavírusos beteget diagnosztizáltak, és több mint 59 ezer a Covid-19-ben elhunytak száma.

Friss koronavírus-infók:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top