Aktuális

Bíztató a helyzet, két napja csökken az aktív koronavírus-esetek száma

Majdnem az összes új beteg és egy híján az összes új elhunyt budapesti, ezért a fővárosban marad a szigor. Tájékoztatott az Operatív Törzs.

Kedd délelőtt megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs. Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: az Operatív Törzs folyamatosan elemzi a május 4-i új szabályokat, és úgy ítélte meg, jogos a budapesti szigor fenntartása. Például ezért:

  • 46 új betegból 33 állampolgár budapesti és pest megyei.
  • 10 ember halt meg egy nap alatt, ebből 9 budapesti, pest megyei.
  • Az elmúlt napon 698 házi karantént rendelt el a hatóság, így összesen 10 628 vannak karanténban.
  • Hétfőn 25 magatartásszegés volt, eddig összesen 1522 rendőri intézkedést hajtottak végre.
  • Szintén hétfőn 460 intézkedés indult, mert megszegték a kijárási korlátozás szabályait: 267 figyelmeztetés, 86 helyszíni bírság, 107 feljelentés. Összesen 46230 intézkedés történt eddig emiatt.
  • A jellemző hibák: nem védik magukat a tömegközlekedésen, megszegik a távolságtartást.
  • A hatóság nem pécézi ki külön a kerékpárosokat, de ők is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonaikat.
  • Ferihegyen ellenőrzik, van-e az utassal szemben elrendelt, érvényes hatósági karantén, akinek van, annak a kilépését megtagadják. Hazaérkezéskor az mentesül a házi karantén alól, aki gyógyult és tünetmentes, vagy az, aki külföldön igazoltan letöltötte a karantént.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta:

  • Két napja csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma, jelenleg 1979-en vannak
  • 3011 fő pozitivitását igazolták; az aktív fertőzöttek száma azt mutatja, most hányan pozitívak, azaz az összes igazolt, mínusz gyógyult, elhunyt: 1979.
  • A gyógyultak száma is örvendetesen növekszik.
  • Eddig 88735 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el.
  • Mindenkit beleszámolnak az elhunytak körébe, aki koronavírus-fertőzött volt, akkor is, ha igazolható, hogy más betegségeben halt meg.
  • Az aktív esetek fele otthon gyógyul, a másik fele kórházban, 50-en vannak lélegeztetőgépen.
Maszkos férfi a kötelező maszkviselés első napján Budapesten

A kötelező maszkviselés első napján, Budapesten (fotó: Neményi Márton)

Új szabályok szerint működik a járóbeteg-szakellátás is. Kizárólag telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni. A háziorvos is keresheti a beteget, ha tudja, hogy szakorvosi segítségre van szükségre, de a beteg is hívhatja. Egy intézménybe se menjünk előre egyeztetett időpont nélkül – hangsúlyozta a tisztifőorvos. Csak így kerülhetjük el, hogy kontaktusba kerüljenek egymással. Ha nem tud elmenni az időpontra, jelentkezzen be újra! Legfeljebb négy beteget tudnak fogadni egy órán belül az egészségügyi szolgáltatók.

Az intézményekre is új szabályok vonatkoznak. Ki kell kérdezniük a beteget a bejelentkezés során, ezt szakorvos bonyolítja le, telefonon keresztül. Itt dől el, hogyan irányítja majd a beteg sorsát, illetve tanácsadással is szolgál. Receptet is adhat telefonon keresztül, nem kell találkozniuk, a gyógyszeres kezelést is össze lehet állítani így, illetve követésre is van mód.

Ha nem elkerülhető a beteg személyes vizsgálata, akkor kell időpontot kérni. Fontos, hogy „egyfajta ambuláns lapként” rögzítsék az információkat, amiket a betegtől megtudnak. Így látják az ellátórendszer különböző szereplői, mi történik a beteggel.

Ha egy beteg időpontot kap és megérkezik, pretriázsolás történik: azonosítják, értékelik az egészségügyi állapotát aszerint, hogy koronavírus-fertőzött lehet-e. Akinél nincs, kap maszkot, de „bölcsen teszi, aki azzal érkezik”. Ha gyanús, hogy fertőzött, külön helyiségben látja el külön személy, szigorúan védőfelszerelésben. Az orvosnak jeleznie kell, hogy az intézményében gyanús beteget látnak el, ekkor kérheti a laboratóriumi vizsgálatot is. Minden egyéb beavatkozást csak a teszt eredménye után végezhetnek el. Ez vonatkozik a nem közfinanszírozott intézményekre is. A mintavétel az egészségügyi intézetben történik és az ő dolguk vizsgálatot intézni. a Laboratóriumi vizsgálat a tíz kijelölt laborban történik. Egyelőre úgy tűnik ez elég, nincsenek túlterhelve. Ha ez változik, nincs akadálya annak, hogy új laborokat jelöljenek ki a célra. Az akut ellátás után a rehabilitációs, majd a transzplantációs eljárásokat vezetjük vissza óvatosan – mondta Müller Cecília.

Nem magas kockázatú, nem koronavírus-gyanús betegek ellátásához a beavatkozás előtt nem szükséges laboratóriumi vizsgálat. Amennyiben valaki személyes, intézményi szakellátásra jelentkezik tehát, megmérik a lázát és kikérdezik, ez alapján elvetik vagy megerősítik a gyanút, hogy fertőzött-e. Ha megerősítik, akkor is ellátják, ha elvetik, „folytatja az útját” a szakellátásban.

Azaz nem kell mindenkinek eleve, saját maga által elvégeztetett teszttel érkeznie.

A parkokban telepített eszközök biztonságáról: Fontos, hogy a gyerekek élvezzék a játszóteret, de a park fenntartói külön figyelemmel kell, hogy kezeljék az eszközöket. Tisztítani kell őket hagyományos módon, majd fertőtlenítő kendővel le kell törölni. Használjanak virucid kendőket, de az sem baj, ha a szülő visz magával fertőtlenítőt és áttörli azokat a fogantyúkat, amiket a gyerek megérint majd. Hazaérkezés után az első legyen az alapos, szappanos kézmosás.

A közös liftezésről: Fertőző beteg egyáltalán ne használja a liftet, sőt, ő a lépcsőházba se menjen ki, ne hagyja el az otthonát. A lifteknél ugyanúgy ügyelni kell a takarításra, mint bármilyen közös használatú helyiségnél, gyakrabban, megfelelő hatékonyságú szerrel történjen. Óránként legalább egyszer takarítani kell virucid hatású szerrel. Egy háztartásban élők közösen is használhatják a liftet, egyébként a liftben is meg kellene lennie a másfél méter távolságnak. Inkább várjunk tehát egy üres liftet. Maszkot pedig ne adjunk kölcsön senkinek.

Az idősotthonok ellenőrzéséről: Ez három fázisban zajlott: önbevallós kérdőiv, a nagy létszámúak, majd a kisebbek helyszíni vizsgálata. Jelenleg 31 otthon érintett fertőzésügyben, „széles a sáv” a nagy számoktól odáig, hogy csak egy-egy eset bukkant fel. A kamaraerdei otthonban 41 főt érint, ebből 9 ápoló és 2 fő hunyt el. A Pesti útiban 40 fő hunyt el, 41-en meggyógyultak. 26 ápoló is érintett.

nlc.koronavírus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top