Aktuális

Merkely: Szinte kizárt, hogy nyáron lényegi járvány legyen

A SOTE rektora szerint a koronavírus nem marad velünk olyan sokáig, mint az influenza, és szinte biztos, hogy nyáron sokkal kevesebb lesz a beteg.

Lehet-e idén majd strandra menni? Sok mindenkit foglalkoztat ez, hiszen közeleg a nyár, és a koronavírus-járvány még mindig itt van velünk. A téma kapcsán Merkely Bélát, a SOTE rektorát kérdezte Rónai Egon az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Merkely azt mondta, két vonulata van a koronavírus-járványnak: egy folyamatosan lelaposodó, csökkenő fertőzöttség és ezzel párhuzamosan vannak zárt közösségek, amilyenek az idősotthonok például. Itt még mindig egyetlen eset is lángra tud lobbantani egy kis járványt.

A szakember arról is beszélt, hogy bár teljesen nem lehet eltüntetni a járványt az országból, de fokozatosan tovább fog csökkenni a fertőzések száma, mert a gyönyörű, verőfényes napsütés, az ultraibolya-sugárzás, a napsütésben megerősödött immunrendszerünk összességében abba az irányba hat, hogy a megbetegedések száma csökkenni fog. Ezért szinte kizártnak tartom azt, hogy a nyáron lényegi járvány legyen – mondta.

Merkely beszélt arról is, nehéz megmondani, hogy mit hoz az ősz, tény, hogy a koronavírusoknál is létezik szezonalitás. Az influenza annyival rosszabb, hogy mutációkkal új köpenyt vesz föl, ezért történhet, hogy a korábban megszerzett immunitás a következő járványban mr nem él. Merkely Béla szerint az új koronavírusnak nem lesz ilyen hosszú közös története az emberiséggel.

Merkely Béla úgy véli, aki már átesett a koronavírus-fertőzésen, az néhány évre biztosan védettséget kap.

A most indult országos teszteléssel kapcsolatban a rektor arra kért mindenkit, akit kiválasztottak, hogy mindenképp vegyen részt benne, hogy megtudja, volt-e ő maga fertőzött, mert ha igen, akkor biztos, hogy védettséget kapott. Hogy pontosan mennyi időre, azt jelenleg még nem tudják a kutatók megmondani, de pár évre biztosan.

Maszkot osztanak a metróban.

Textilmaszkot osztanak az utasoknak a Nyugati téri aluljáróban.  (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Koronavírus és nyár:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top