Aktuális

Fokozatosan javul a vírushelyzet a briteknél is

A brit lakosság "monumentális erőfeszítéseinek" köszönhetően a nagy-britanniai koronavírus-járvány túljutott a tetőzésen - mondta az ország külügyminisztere.

A brit kormány szerint már el lehet kezdeni a gondolkodást az új koronavírus okozta járvány elleni védekezés következő szakaszáról, de továbbra is nagyfokú óvatosságra van szükség, mivel a vírus még nem tekinthető legyőzöttnek.
Dominic Raab külügyminiszter csütörtök este elmondta: az előző 24 órában 539-en haltak meg a járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 30 615. A legutóbbi napi halálozási szám 110-zel kevesebb az egy nappal korábbinál.
A napi halálozások számának hétnapos mozgó átlagát követő görbe március vége óta nem mért alacsony szintre süllyedt.

Dominic Raab tájékoztatása szerint a modellszámítások alapján az “R” fertőződési ráta országosan jelenleg 0,5-0,9 között van, vagyis minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a fertőzést, tehát a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.

A külügyminiszter hangsúlyozta ugyanakkor: a vírus “változatlanul fertőző és halálos”, még nem sikerült legyőzni, ezért továbbra is érvényesek a járvány terjedésének megfékezését célzó, március 23-án életbe léptetett korlátozó intézkedések.
Az eddigi eredmények alapján el lehet kezdeni a gondolkodást a járvány kezelésének második szakaszáról. Megerősítette, hogy ennek jegyében Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este televíziós beszédben ismerteti a további intézkedési terveket.

Lelkesen zúg a nemzeti taps a briteknél is.

Lelkesen zúg a nemzeti taps a briteknél is. (Fotó: Lindsey Parnaby / AFP)

Johnson előző nap, a londoni alsóházban maga is megerősítette, hogy vasárnap részletesen felvázolja az országgal a Covid-19 járvány miatt életbe léptetett korlátozások enyhítésének menetrendjét.

Nagy-Britanniában csütörtökig 1 534 533 koronavírus-szűrést hajtottak végre és 206 715 lelet volt pozitív. Az elmúlt egy napban 5614 új fertőzést mutattak ki, 497-tel kevesebbet, mint egy nappal korábban.

(MTI)

Koronavírus és a britek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top