nlc.hu
Aktuális
Egy-két hét és újranyitnak az olasz templomok

Egy-két hét és újranyitnak az olasz templomok

A hívőknek és a papoknak is kötelező a szájmaszk és a távolságtartás, nagyon szigorú szabályok várhatók.

Szigorú egészségügyi intézkedések mellett ismét engedélyezik hamarosan a misék bemutatását a hívők előtt március 11. óta lezárt olaszországi templomokban a római kormány és a katolikus püspöki kar (Cei) között csütörtökön aláírt protokoll értelmében. A megállapodást Giuseppe Conte miniszterelnök, Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Gualtiero Bassetti bíboros, a püspöki kar elnöke írta alá. Úgy nyilatkoztak, hogy az állam és az egyház is hozzájárult a misézés újraindításához szükséges feltételek megteremtéséhez. Hasonló szabályrendszer szerint a többi vallási felekezet eddig nem engedélyezett szertartásai is újraindulhatnak.

Korábban feszültséget okozott, hogy a kormány nemet mondott a Cei-nek arra a tervére, hogy a templomokat már május 4-től nyissák meg. Ezt most a papok és hívők egészségét védő intézkedések pontos meghatározása tette lehetővé. A Famiglia Cristiana című katolikus hetilap internetes oldalán azt közölték, hogy szám szerint nem határozták meg a jelenlétet, a templomokat befogadóképességük szerint nyitják meg a hívők előtt: minden templomba azonban egyszerre csak meghatározott számú embert engedhetnek be, biztosítva, hogy a jelenlevők között minden irányban legalább másfél méteres távolság legyen, akár ülnek, akár állnak, akár a templomban mozognak. A templomokba lépők számának ellenőrzését, a biztonsági távolság betartását erre kijelölt templomszolgák vagy önkéntesek felügyelik. Ahol lehet, a hívők be- és kilépését külön útvonalon, más és más ajtón keresztül kell biztosítani. Ha túl sok a hívő, egymás után több szertartást kell tartani az egy időben részt vevők számának csökkentésére. A templomba kizárólag szájmaszkban lehet belépni. A templom bejáratánál fertőtlenítőszernek kell lennie. A szenteltvíztartót pedig ki kell üríteni. A papoknak is kötelező a szájmaszk és a védőkesztyű, amikor közelebb kerülnek a hívőkhöz, például áldozáskor, amikor a hívők kezébe kell helyezniük az ostyát, vagy gyóntatáskor. Koncelebráláson minél kevesebb papnak kell részt vennie, távolságtartással. A béke jeleként megszokott kézfogást a hívőknek el kell halasztaniuk, valamint perselyezés helyett az adományokat az erre kijelölt helyen kell majd hagyni. A szertartások között kötelező fertőtleníteni a templomhelységeket és a szertartási tárgyakat is. Az idősebbeknek továbbra is azt javasolják, hogy a miséket interneten keresztül kövessék.

Egymástól biztonságos távolságra elhelyezett székek a Szent Mária-bazilikában

A padsorok helyett egymástól biztonságos távolságra elhelyezett székek a Tiberisen túli Szent Mária-bazilikában (Santa Maria in Trastevere) 2020. május 7-én, a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakaszában (fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)

A tavaszra és nyárra tervezett bérmálásokat elhalasztották. Újraindulhatnak viszont a templomi esküvők, keresztelők, gyászszertartások, hasonló óvintézkedések tiszteletben tartásával. Újranyitja kapuit a milánói dóm is, amelyet elsőként zártak le, február 24-én, az észak-olaszországi vesztegzár elrendelésének másnapján. A Vatikán is március 11-től vezette be az olaszországi óvintézkedéseket. A Szent Péter-bazilika újranyitása szintén május 18-tól várható.

A kijárási korlátozások alatt Európa-szerte szünetel a miséztetés, igaz, több templom kreatívan pótolja a hiányt. A Fejér megyei Előszálláson például autós miséket tartanak.

A koronavírus Olaszországban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top