Aktuális

Újabb hőhullám éri el Európát hétvégén

Rövid időn belül a második komolyabb hőhullám érkezik a kontinensre, szerencsére inkább a déli országokat érinti.
Afrikai hőhullám éri el Európát hétvégén

A Spanyolországba május elején 36 fokos hőséget hozó hőhullámot követően ismét kánikulát okozó időjárási körülmények érik el Európa déli részét az Időkép szerint. 

Az oldal információi szerint a hőséget az Afrika felől érkező légtömeg szállítja, amelynek hatására Görögországban és Törökország nyugati részén 35-39 fok is lehet, de egyes helyeken 40-41 fokig is emelkedhet a hőmérséklet szombat és vasárnap folyamán. 

Ez azt jelenti, hogy az ebben az időszakban – 1981 és 2010 között – mért átlaghoz képest 13-17 fokkal is melegebb lehet az idő délutánonként.

A hőség szerdáig is kitarthat, addigra több helyen is 35 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, így az AThénban mért, májusi 36,7 fokos rekord is megdőlhet. 

Eközben Európa északi részén épp szokatlanul hideg levegő áramlik. Magyarország pont a két zóna határán helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy csütörtökön és pénteken az északi és déli országrészek között akár 10-15 fokos hőmérsékleti különbség is kialakulhat. 

További cikkeink az időjárással kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top