Aktuális

Operatív Törzs: lassan újranyitjuk a határokat

A román határ nyitva, Ausztriából negatív teszttel jöhet bárki.

Reggel 6-tól a magyar-román határon megnyitották az átkelőket, a kormány a egyeztet a szomszédos országokkal a határnyitásról – mondta el Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján. A napokban megjelenik az a kormányrendelet is, amely szerint az Osztrák Köztársaság területéről érkező osztrák és magyar állampolgár beléphet, ha a belépés előtt 4 nappal készült teszttel igazolja, hogy nem fertőzött. Szlovákiából szabad az átjárás, ha 24 órán belül visszatérnek. A magyar állampolgárokra is vonatkoznak ezek a rendelkezések – mondta Kiss. Az mentesül a hatósági házi karantén elrendelése alól, akinek van tartózkodási címe vagy állandó lakcíme, vagy nem marad 24 óránál többet.

Ellenőrzés az osztrák-magyar határon

Osztrák katona ellenőriz egy autóst a magyar-osztrák határon, a Fertőrákos és a burgenlandi Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) közötti átkelőhelyen (fotó: MTI/Filep István)ó: MTI/Filep István)

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a koronavírus-tájékoztató honlapon is látható legfrissebb adatokat: péntekre 43 új esetet regisztráltak, 27-en vannak lélegeztetőgépen, a betegek 55 százaléka vidéki – idézi a sajtótájékoztatót a hvg.hu. Az arányok kiegyenlítődötöttek, az elmúlt napokban csak apróbb elmozdulások vannak, tendenciózusan csökken az aktív fertőzöttek száma, csökken a járvány – összegzett Müller, hangsúlyozva, hogy az intézkedéseket és a készültséget fenn kell tartani.

Két iskolai oltás csúszott a járvány miatt: a kötelező Hepatitis B és az önkéntesen választható HVP ismétlő oltása, amit most május 25-től pótolnak. A részletekről hamarosan tájékoztatják az érintetteket. Hepatitis oltást 78 ezer gyerek, HPV-t 41 ezer lány kaphat.

Friss hírek vírusügyben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top