Gasztro

Megnyithattak az éttermek, de nem lesz minden a régi

Az éttermek teraszai, kerthelyiségei már megnyithattak, de a teljes visszarendeződésre még várni kell. Megnéztük, hogyan vészelték át a vendéglátóhelyek a korlátozást és hogyan tovább, mik a terveik.

Vége a kijárási korlátozásnak, kinyithatnak az éttermek teraszai, kerthelyiségei, ami a vendégeknek maga a visszanyert szabadság, a vendéglátóknak pedig egyrészt megkönnyebbülés, másrészt viszont ismét egy hatalmas átrendeződés – bő két hónap alatt már másodszor.

A koronavírus-járvány miatt az éttermek nem fogadhattak vendégeket, élniük azonban addig is kellett, így sokan előre menekültek és a bezárás helyett új utakat kerestek. Volt, amelyik elvitelre főzött, volt, amelyik a bezárt éttermek helyett food truckokat telepített a város különböző pontjaira, a legkézenfekvőbb megoldás pedig a házhozszállítás volt.

A NetPincért például március eleje óta több, mint 1200 étterem kereste fel csatlakozási szándékával – hogy lássuk az arányokat: ezt megelőzően összesen mintegy 2000 éttermi partnere volt az online ételrendelő portálnak. Az elmúlt hetekben, hónapokban többek között olyan éttermek és étteremláncok is csatlakoztak, mint a Bellozzo, a Félix Kitchen&Bar, a The Box Donut, A Semmi Extra, A Zoska reggeliző, Franziska reggelizője, a Black Cab Burger, a Buja Disznók, a Neked csak Dezső!, a Séf utcája, a Crunchy, a Déryné, a Zing burger, a Manga Express, az Első Pesti Rétesház, a Tacuba Étterem, a debreceni Karantén grill, valamint a szintén debreceni Bonita Bistro és Művészbejáró. A győri Komédiás Étterem és a szentenderi Christine. Március végén pedig a Burger King is csatlakozott az online ételrendelő portálhoz – tudtuk meg Blaumann Debórától, a NetPincér marketingigazgatójától, aki azt is hozzátette, hogy a járvány időszakában felgyorsították a csatlakozási folyamatot, és az újonnan csatlakozó éttermek már pár nappal a regisztrációt követően házhoz is tudtak szállítani. Ráadásul a csatlakozás nem jelentett számukra plusz költséget, hiszen csak a megtörtént rendelések után fizetnek jutalékot a NetPincér szolgáltatásaiért, nincs belépési és havi díj. 

Bizonyos éttermek – például a Kiosk és a Stand25 – pedig gondoltak egyet, és saját maguk, házon belül oldották meg az étel házhozszállítást, így a válság alatt is folyamatosan munkát és jövedelmet tudtak biztosítani a dolgozóiknak, valamint ételt az otthon ülő vendégeiknek.

Még sokáig nem lesz ugyanaz, mint azelőtt

Kíváncsiak voltunk, hogy most, hogy itt a nyitás és újra lehet étterembe járni, mire számíthatunk vendégként, mi változik? Vagy, ha mégsem szeretnénk kimozdulni otthonról, továbbra is elérhetjük-e pár gombnyomással kedvenc ételeinket, vagy a kényszer szülte megoldás úgy, ahogy jött, el is illan majd? Egyáltalán, hogyan élték túl az éttermek ezt a két hónapot és hogyan tovább?

A Michelin csillagos Babel, és a Kiosk étterem üzemeltetője már a kijárási korlátozás másnapján bevezette a saját házhozszállítását, amihez saját appot is fejlesztettek. A céghez tartozó mind az öt étterem alkalmazottai egy helyen dolgoztak, méghozzá egységes órabérért. A központ a Kiosk volt, a Babel bezárt, Veres István séf pedig a Bocuse d’Orra való felkészülésre használta fel az idejét – mondta lapunknak a tulajdonos, Hlatky-Schlichter Hubert.

Ez az időszak azonban egyáltalán nem volt egy örömmenet, a házhozszállítás számukra teljesen veszteséges üzletág, de legalább a munkatársak dolgozhattak, mindvégig fizetést is kaptak, és az éttermet sem felejtették el a vendégek. Az új helyzetre persze, a minőség érdekében, a menüt is át kellett szabni, mivel nem minden fogás bírja egyformán a házhozszállítással járó megpróbáltatásokat.

Aki azonban szerette ezt a szolgáltatást, az megnyugodhat, továbbra is megtartják, ami pótolhatja az étteremnek a rendezvények és az idegenforgalom megcsappanása miatt kieső bevételeit. Ami pedig a közeljövőt illeti, egyelőre egy pop up terasszal, főként a magyar közönség részére nyit újra az étterem szerdán.

Széll Tamásék is előre menekültek

Szulló Szabina és Széll Tamás, a szintén Michelin csillagos Stand étterem, és a Stand25 bisztró tulajdonosai, séfjei is hasonló utat választottak: a fine dining éttermet bezárták, a bisztróban pedig elvitelre és házhozszállításra kezdtek el főzni. Nem volt egészen új ez a terep, hiszen karácsonykor eddig is készítettek halászlét, töltött káposztát elvitelre. A módszerük a következő: mindent előkészítenek, hogy az étel a legjobb formáját tudja hozni, ám az utolsó simításokat otthon kell elvégezni, a mellékelt instrukciók alapján: például összesütni az ételt. A desszert természetesen készen érkezik – tudtuk meg az éttermek szóvivőjétől, Lami Julitól. Emiatt pedig szintén csavarni kellett egyet az étlapon, mivel nem minden fogás alkalmas arra, hogy otthon finiselje a vendég.

Széll Tamás étterme is házhoz szállít
Megnézem
Összes kép (4)
Széll Tamás étterme is házhoz szállít

Megnyithattak az éttermek, de nem lesz minden a régi

Megnyithattak az éttermek, de nem lesz minden a régi

Széll Tamás étterme is házhoz szállít
Széll Tamás étterme is házhoz szállít
Széll Tamás étterme is házhoz szállít
Széll Tamás étterme is házhoz szállít
Fotó megosztása:

A tervek szerint a Stand25 bisztró június 1-jén nyit majd, a terasz engedélyeztetése folyamatban van, de ha sikerül, akkor már talán hamarabb. Azt egyelőre nem tudják, hogy megtartják-e a házhozszállítást, ami elsősorban túlélési stratégia volt, lehet, hogy a helyben fogyasztás mellett az elvitel marad csak meg a továbbiakban.

Klasszikus: pizza házhoz szállítva

A pizzaszeleteket áruló, ezért főként az ötletszerűen betérő vendégekre építő Pizza Me, a kijárási korlátozással 17 üzletéből tízet be kellett, hogy zárjon, ezzel egyidejűleg pedig felpörgött az házhozszállítás – tudtuk meg Egenhoffer Viktortól, az üzemeltető cég menedzserétől.

A Pizza Me-től a NetPincéren keresztül lehetett rendelni már a válság előtt is, a korlátozás alatt pedig, újdonságként, ingyen szállították házhoz az ételt.

Emellett a városközponttól távolabb eső bevásárlóközpontok parkolójába food truckokat telepítettek, mint elviteles és házhozszállítási pontokat, amivel tulajdonképpen új vevőkörre is szert tettek.

A Pizza Me a korlátozás előtt is házhoz szállított

A Pizza Me food trackje

A válság végével ezeket a truckokat is igyekeznek tovább működtetni, így a kijárási korlátozás végére 17-ről 20-ra nőtt az üzletek száma. Ettől függetlenül nyereségesnek szintén nem mondhatják ezt az időszakot – ahogy a legtöbben fogalmaztak: mentették a menthetőt.

A korlátozás enyhítésével újra megnyitottak a bezárt üzletek, csütörtöktől már minden Pizza Me üzemel, méghozzá folyamatosan bővülő nyitvatartással, a netpincéres házhozszállítás pedig továbbra is elérhető lesz.

Degusztációs menü utazóbőröndből

A Laurel egy degusztációs menüt kínáló fine dining étterem Budapesten, a Kertész utcában, amely – jellegéből adódóan – a kijárási korlátozás előtt nem szállított ételt házhoz. A zárás ugyanakkor nem érte felkészületlenül az éttermet: mire a helyben fogyasztást végképp ellehetetlenítette a járvány, a nyugati példákat figyelve készen is volt a stratégiájuk:

élményt szállítanak az otthonokba, egy utazóbőröndbe csomagolva.

A két főre szóló, 6-7 fogásos degusztációs menü befejezését a vendégekre bízták, ami nem is vesz igénybe többet 10-15 percnél – mondta el Báthory Gergő, a Laurel tulajdonosa, aki hozzátette: rengeteg szeretetet és pozitív visszajelzést kaptak ebben az időszakban, sőt, a vendégek még fotókat is küldtek az ételsorról, amit az Év Ifjú Séftehetsége-díjas Mede Ádám álmodott meg. Másfél hónap alatt 700 ilyen bőröndöt szállítottak házhoz, a cél pedig elsősorban az volt, hogy legalább egy valamennyire csökkentett bért ki tudjon termelni az étterem a dolgozóknak, és “senkinek se kelljen elengedni a kezét a legnehezebb időszakban”.

Élményt szállítanak az otthonokba, egy utazóbőröndbe csomagolva
Megnézem
Összes kép (4)
Élményt szállítanak az otthonokba, egy utazóbőröndbe csomagolva

Megnyithattak az éttermek, de nem lesz minden a régi

Megnyithattak az éttermek, de nem lesz minden a régi

Élményt szállítanak az otthonokba, egy utazóbőröndbe csomagolva
Élményt szállítanak az otthonokba, egy utazóbőröndbe csomagolva
Élményt szállítanak az otthonokba, egy utazóbőröndbe csomagolva
Élményt szállítanak az otthonokba, egy utazóbőröndbe csomagolva
Fotó megosztása:

A következő év valószínűleg nem lesz sokkal könnyebb, mint az a pár hónap, amit a háta mögött hagyott az étterem. A fine dining éttermek jórészt a külföldi vendégekből élnek, aki szívesen jöttek Magyarországra jót enni, hiszen az árak Nyugat-Európához képest még mindig jóval mérsékeltebbek, ám ki tudja, ez a nyár hogy alakul majd. A Laurel 15 ezer forintért szállítja a degusztációs menüt, ami mellé jár egy ugyanilyen értékű kupon is, amit majd személyesen, az étteremben fogyasztással lehet beváltani. Egyelőre úgy terveznek, hogy a jelentősen csökkent kereslet mellett, heti három napra, csütörtök és szombat között nyitják ki az éttermet, a házhozszállítást pedig megtartják.

Hozd magad újra éttermi hangulatba

nlc.hírlevél

Iratkozz fel az nlc hírlevelére, és olvasd elsőként a legizgalmasabb híreket!

FELIRATKOZOM

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése