Aktuális

Haldokolnak a gemenci kisgólyák az aszály miatt, lekapcsolták a webkamerát

Sokakat megviselt a szenvedő kisgólyák látványa, ezért a Gemenc Zrt.-nél drasztikus döntést hoztak.
gemenci kisgólyák

Megszüntette a Gemenc Zrt. az internetes közvetítést a gemenci feketególya-fészekből, ahol még május elején a három fióka közül az egyiket elpusztította a gólyapár. “Az utóbbi napokban egyre nehezebben tudja a megfelelő élelmet biztosítani a Gemencen fészkelő közel 40 feketególya-pár a fiókáknak. Az aszályos tavasz, a dunai árvíz hiánya Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében nehéz helyzetbe hozta a madárvilágot. (…) A Gemenc Zrt.-hez beérkező nézői jelzések egyértelművé tették, hogy sokak nem tudják elfogadni, lelkileg feldolgozni a természet rendjének valóságát. Ezért az erdőgazdaság úgy döntött, hogy az internetes közvetítést megszünteti” – indokolta Facebook-posztjában a Gemenc Zrt.

A gemenci kisgólyák válságos helyzete ellenére a szakemberek továbbra is kitartanak a “be nem avatkozás” elve mellett. “Nemcsak a bekamerázott fészekben lehetnek válságos helyzetben a fiókák, hanem Gemencen mindenhol. (…) Érthető módon ez a belső feszültség arra késztet, hogy azonnali mentőakció során nyújtsunk segítséget a fokozottan védett madaraknak. Érzelmeink ezt diktálják, azonban be kell látni, hogy ezzel nagy kárt okoznánk a gólyáknak, hiszen a háborítatlanságot igénylő fekete gólyák számára már nem lenne biztonságos hely többé a fészek környezete, ezért könnyen elhagynák a területet” – magyarázzák döntésüket.

Sajnos a legfrissebb hírek szerint a két feketególya-fióka közül már csak egy van életben, testvére időközben elpusztult a szombati nap folyamán.

Kiemelt kép: gemenczrt.hu

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top