Aktuális

Ruha nélkül kampányolnak a bölcsődei dolgozók

A gyermekvédelmi-, és szociális intézményben dolgozók nem kapnak munkaruhát, ezért kampányt indítottak.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) kampányt indít a gyermekvédelmi-, és szociális intézményben dolgozók munkaruházatának biztosításáért.

„Ezzel a ruha nélküli dolgozókat ábrázoló fotóposzterrel kívánjuk kampányszerűen felhívni a társadalom és a döntéshozók figyelmét a szociális- és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók munkaruhaellátásának évek óta húzódó problémájára” – írják a közleményükben. 

Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete munkaruha ruha nélküli kampány

Ruha nélkül kampányolnak a bölcsődei dolgozók, hogy legyen munkaruhájuk (Fotó: BDDSZ)

Megkérték a dolgozókat, hogy készítsenek magukról fényképet abban a munkaruhában, amit a munkáltatójuk biztosít számukra, és küldjék el a szakszervezetnek. A képek jól szemléltetik, hogy „Covid előtt„ és „Covid alatt” munkaruha nélkül kellett ellátni a fokozottan egészségkárosító feladatokat a gyermekeket és az időseket gondozó személyzet nagy többségének.

A munkaruházatot jogszabály szerint a munkáltató köteles biztosítani, ha a munkakör ellátása a ruházat nagyfokú szennyeződésével jár. A munkaruházati ellátás elmaradása jogsértő és veszélyezteti a dolgozók egészségét.

A szakszervezet szerint a kérdés az, hogy meddig marad így ez a jogsértő helyzet a koronavírus-járvány után, vagy az állam végre megvédi dolgozóit a fertőzésveszélytől a jövőben a munkaruházat jogszabályi garanciáinak és fedezetének biztosításával.

Olvass még ruha nélküli kampányokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top