nlc.hu
Aktuális

Kullancs 2020

Veszélyesek az idei kullancsok

Az országnak vannak olyan területei, ahol akár minden második kullancs is hordozhatja a Lyme-kórt, ám ha időben eltávolítjuk a kullancsot, a betegség esélye csökkenthető – figyelmeztet a szakértő.
Kullancs - Fotó: Pexeles

Földvári Gáborral, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársával készített aktuális kullancsügyi interjút az InfoRádió. A beszélgetés során a szakértő figyelmeztetett, viszonylag sok kullancs szaladgál mostanság a természetben és a városi parkokban szerte az országban.

A leggyakoribb kórokozó, ha nem távolítjuk el időben a kullancsot a testünkből, a Lyme-kórt okozó borrelia nevű baktérium. Ez akár a kullancspopuláció felében-harmadában is jelen lehet a szakértő szerint. Földvári Gábor hozzáteszi, ez nem jelenti azt, hogy minden egyes kullancs csípés Lyme-kórt okoz. Kell hozzá, hogy hosszú ideig a bőrben hagyjuk a belefúródott kullancsot, ahogy az is, hogy az immunrendszerünk is hagyja elszaporodni a baktériumot.

A második leggyakoribb, kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór után az agyvelő- és agyhártyagyulladás, ám itt csak nagyjából minden ezredik kullancs fertőzött. Ugyanakkor ez a betegség nem gyógyítható – állítja a szakértő.

Éppen ezért a kullancsok ellen védekezzünk:

  • rovarriasztó spray-vel
  • krémmel
  • hosszú nadrággal és felsővel
  • ha pedig belénk fúródott, mielőbb távolítsuk el speciális, patikában kapható csipesszel a kullancsot.

Még több tudnivaló a kullancsokról az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top