Aktuális

Nyelni sem tudott, műtéttel mentették a nyíregyházi gorilla életét

Egy emberi szájsebész is segédkezett. Az igazi nehézségek pedig a beavatkozás után kezdődtek.

Életmentő műtétre volt szükség, miután Djumbah, a Nyíregyházi Állatkert hím ezüsthátú gorillája már nyelni sem volt képes, nem hogy enni. A beavatkozásnál, amelyet dr. Járos Ildikó a Nyíregyházi Állatpark vezető állatorvosa irányított, jelen volt egy humán szájsebész is, Dr Fábián Gábor ill. egy radiológus kolléga, Dr. Albert Zsuzsa – közölte az intézmény. Miután előkészültek a beavatkozásra, az állat altatását követően megkezdték a probléma keresését. A röntgen vizsgálatok nem mutattak elváltozást az ultrahang vizsgálat során, viszont a szakemberek megtalálták a probléma okát, egy hatalmas méretű tályogot az állat nyelvgyökében ami már oly nagyra növekedett, hogy nem csak a táplálkozást, de a légzést is nagy fokban veszélyeztette.

Az orvosok eltávolították a tályog tartalmát, így a probléma akut megoldást kapott . A baktériumtenyésztés után megkezdődött egy antibiotikum kúra is. A beavatkozás kockázata igen nagy volt, hiszen a főemlősök altatása sosem egyszerű, de mint utóbb kiderült az igazi problémát később tapasztalták a gondozók, hiszen Djumbah nagyon jó érzékkel válogatta ki a finomságok közül a neki nem tetsző antibiotikumokat, ezért hosszú kísérletezés után mindig más-más nagyon erős ízű és szagú koktélokban oldották fel a gyógyszert hogy az állat szervezébe bejusson a megfelelő mennyiségű hatóanyag. Az operáció sikeres volt és az antibiotikum kúra is véget ért így a gorilla hím most már elégedetten falatozik kifutójában .

Kiemelt kép: Nyíregyházi Állatkert/Facebook

nlc.állatkert

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top