Szabadidő

Képtelenek vagyunk levenni a szemünket az állatkert újszülőtt tevéjéről

A csikó 13 hónap után, 35 kilóval jött világra és rögtön talpra állt, a szívünknek pedig annyi.

Megszületett a Budapesti Állat- és Növénykert tevecsikója, a büszke anya, Iringó és kicsinye jól vannak, igaz, az csak most dől el, megtalálja-e az emlőket egyedül is. Mutatjuk a képet, ami alapján nyilvánvaló lesz, miért vagyunk képtelenek összetett magyar mondatokban fogalmazni, úgyhogy át is adjuk a szót az Állatkertnek.

Tevecsikó született a budapesti állatkertben

Forrás: Budapesti Állat- és Növénykert

“Május 29-én pénteken hajnalban gyermekáldás volt az Állatkertünkben látható kétpúpú tevéknél: Iringó, a 13 esztendős tevekanca egy aranyos tevecsikónak adott életet. A kislánynak bizonyult jövevény – ahogy az a tevéknél szokás – néhány órán belül lábra is állt, s elkezdte keresni az emlőket. E sorok írásáig még nem dőlt el, hogy kell-e neki ebben segíteni. Tudnivaló ugyanis, hogy sok anyaállazt első elléskor kicsit bizonytalan, s emiatt előfordul, hogy a biztonság kedvéért a gondozók is segítenek a csikónak az emlők megtalálásában, közben persze az anyaállatot is megnyugtatva. A legtöbb esetben, ha ilyen segítségre van szükség, az anya is és a kicsi is egykettőre megszokja a dolgot, és onnantól már minden megy magától, ahogy mennie kell.

A tevék szaporodásáról egyébként tudnivaló, hogy viszonylag hosszú ideig, 13 hónapig vemhesek, viszont a hosszú vemhességi időhöz mérten az újszülöttek (egyszerre csak egy, nagy ritkán kettő születik) eléggé fejlettek, súlyuk átlagosan 35 kg körül szokott lenni. A most született kicsi pontos súlyát ugyan nem mértük le, nem akarván feleslegesen zavarni őt és az anyaállatot, de ránézésre megfelelő fejlettségűnek tűnik.

Az újszülött tevéknek kezdetben még nincsenek púpjaik, hiszen, ha már lennének, az nagyon megnehezíteni a világra jövetelüket. A púpok helyén tehát ilyenkor még csak üres „bőrtasakok” vannak, amelyeket később tölt majd ki a zsírszövet.”

Állatok az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top