Aktuális

Rókák lopkodják a fél pár cipőket a Balaton-parton

Cipőket lopnak a balatoni rókák. Ez nem valami talányos dadaista szabadvers, hanem egy teljesen komoly hír: a Sonline számolt be róla, hogy fél pár cipőket csórnak a vadállatok, akik jól szervezett bűnbandaként portyáznak a balatoni településeken. A metódus ugyanaz: az áldozat éjjelre (vagy akár nappalra) a ház előtt hagyja a cipőjét, amelynek fél párja pár órán belül eltűnik. Szerencsére több károsult megtalálta egymást, így közösen vethetnek véget az őrületnek. “Bárki is volt, lopta volna el mindkettőt!” – nyilatkozta a lapnak Csikós István fonyódi lakos, aki végül több száz méterrel arrébb találta meg a cipőjét.

“Reggelente kutyát sétáltatok, s ekkor találkoztam egy utcabéli hölggyel, aki szintén a lábbelijét kereste. A szomszédból a vendégek cipői tűntek el” – sorolta Valent Anna, aki két éve lakik Fonyódon, néhány száz méterre Csikóséktól. “A szomszédok arra kértek, nézzek körül én is a kertben, hátha meglesznek a lábbelik” – tette hozzá. “Hazamentem, és két fél pár cipőt találtam. A fotóit feltettem egy fonyódi közösségi oldalra.” “Örültem, hogy nem dobtam ki a maradék fél párt” – mondta Csikós István, hozzátéve: hamar kiderült a számukra, hogy rókák tréfálják meg őket sorozatosan. Valent Anna meg is örökítette az egyik ravaszdit. – Velünk is megesett, hogy hat pár lábbelink volt szétszórva a kertben – tette hozzá.

A lap megszólaltatta Bende Zsolt vadászt is, aki elmondta: ők bizony már urbanizált rókák, itt születtek, nem félnek az embertől, mindenük megvan a települések területéről, ennek megfelelően pofátlan jószágok. Sokan azonban etetik, szeretgetik őket, hagyják, hogy a gyerekeik játsszanak a kölykeikkel, csakhogy a róka simán odakap, ha megnő – árulta el a vadász. Az állatok ráadásul veszélyes betegségeket terjesztenek, például a férgességet, amelybe több vadász belehalt már. Nem is kell találkoznunk velük, elég, ha az ürülékükkel kapcsolatba kerülünk. (A száraz rókaürüléken simán átmehetünk véletlenül fűnyíróval és belélegezhetjük a kórokozókat.) A veszedelem ellen bizony csak közös fellépéssel tehetnek a nyaralótuladonosok.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Nem volt elég? Erre tessék!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top