nlc.hu
Aktuális
Ha ide utaztál, szombattól fizetned kell a koronavírus-tesztért

Ha ide utaztál, szombattól fizetned kell a koronavírus-tesztért

Szombattól fizetős lesz a koronavírus-teszt a piros és sárga országokból hazatérőknek.

Szombattól, augusztus 1-től fizetni kell a koronavírus-tesztért azoknak, akik sárga vagy piros jelzésű országból térnek haza Magyarországra. Jelenleg sárga, tehát a koronavírus-járványban enyhén érintett országnak számít az Egyesült Királyság, Románia vagy az Egyesült Államok, míg a súlyos fertőzöttséget mutató piros jelzést kapta a legtöbb balkáni állam (a teljes lista a kormányzati honlapon olvasható).

Aki ezekből az országokból jön haza, kötelező kéthetes karanténra számíthat. Ez alól akkor kap mentességet, ha 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Koronavírus-tesztelésre készülnek (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Koronavírus-tesztelésre készülnek (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

A tesztet a háziorvoson keresztül, 3000 forintos díjért lehet kérelmezni. Ez július végéig ingyenes volt, szombattól azonban átlagosan 30 ezer forintba kerül a teszt elvégzése a Nemzeti Népegészségügyi Központ által ajánlott laborokban. Az RTL Klubnak nyilatkozó háziorvos ugyanakkor úgy tudja, ők csak a tünetekkel rendelkező pácienseiknek kérelmezhetnek koronavírus-tesztet, a rendszer működésében így fennakadások várhatóak.

Mehetünk nyaralni idén? És hova?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top