nlc.hu
Aktuális

Iskolaőrök szeptembertől

Budapest a „legbalhésabb”, a főváros mégis alig kér az iskolaőrökből

Kiderült, hogy hol történik a legtöbb iskolai bántalmazás, és ehhez képest jellemzően mely régiókban és iskolákban állnak majd munkába szeptembertől az iskolaőrök.
Iskola - Fotó: MTI

Hogy megelőzzék, illetve megfékezzék az iskolai erőszakot, idén szeptembertől majdnem 500 állami fenntartású iskolában, köznevelési és szakképzési intézményben állnak munkába iskolaőrök, miután a parlament július elsején elfogadta az iskolaőrség vagy más néven iskolarendőrség bevezetéséről szóló törvényt.

Iskolaőrnek július végéig 1409-en adták be jelentkezésüket. A képzésük 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamból, illetve egy záróvizsgából áll.

Amit az iskolaőr megtehet indokolt esetben:

  • igazoltathat
  • alkalmazhat testi kényszert
  • megbilincselhet
  • vegyi eszközt is bevethet
  • gumibotot is alkalmazhat

Pest megyében havi bruttó 230, vidéken pedig bruttó 220 ezer forintot fizetnek majd az iskolaőröknek, plusz évi bruttó 200 ezer forint cafeteria.

A 24.hu kikérte az Országos Rendőr-főkapitányságtól a bűnügyi statisztikai adatokat a vádemeléssel befejeződő, bántalmazásos iskolai bűncselekményekről. (A statisztikában megjelenő számoknál a gyakorlatban valószínűleg jóval több eset történhetett, amelyek nem jutottak el ebbe a szakaszba.)

Az összes iskolaőrnek csak a 6,5 százaléka áll szolgálatba Budapesten

Az adatok szerint az elmúlt három évben Budapesten regisztrálták a legtöbb, iskolában elkövetett erőszakos bűncselekményt, összesen 91-et: majdnem annyit, mint Borsod-Abaúj-Zemplén (39) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (80) összesen. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a legtöbb iskola a fővárosban van.

Ehhez képest Budapesten mindössze 32 intézményben lesz majd iskolaőrség – kevesebb, mint fele annyi helyen, mint Borsodban. Az összes iskolaőrnek csak a 6,5 százaléka áll szolgálatba Budapesten. Eközben Nógrádban 13 bűncselekményt regisztráltak három év alatt, ám a kis megyében lényegében ugyanannyi (33) intézményben lesz majd iskolaőrség, mint a fővárosban.

A főváros mögött a második helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg áll, ott a 2017-2019-es időszakban 80 alkalommal regisztráltak bántalmazással járó iskolai bűncselekményeket. A harmadik Hajdú-Bihar, ahol 51 esetet tartanak számon, míg Borsodban 39-et. Míg például Vas megyében 2019-ben mindössze egy vádemeléssel végződő erőszakos bűncselekmény volt, Hajdú-Biharban 21.

A rendőrség statisztikái szerint alapvetően olyan esetekben kell fellépni, amikor a gyerekek közt alakul ki konfliktus, a tanárok gyerekek általi bántalmazási kevésbé jellemző.

Erőszak a magyar iskolákban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top