Aktuális

Lelőtte egy francia turista kutyáját Szalkszentmártonnál, most felmentette a bíróság

A bíróság szerint helyesen járt el a kutyát lelövő vadász, mert a vadállományt védte, ezért felmentették.

2016-ban nemzetközi szinten is nagy botrányt kavart az eset, amikor egy magyar vadász Szalkszentmártonnál kilőtte egy francia turista kutyáját. Az ügyben hosszú idő után végre megszületett a bírósági ítélet, ami sok állatbarát számára lehet csalódást keltő: a bíróság ugyanis felmentette a vadászt arra hivatkozva, hogy a vadállományt védte – írta meg a hvg.

Egy border collie a réten. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Egy border collie a réten. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

A francia pár biciklitúrára érkezett hazánkba, és magukkal hozták kétéves beauceron-border collie keverék kutyájukat is. Szalkszentmárton külterületén lesátoroztak a bicikliút közelében, a kutyát éjszakára kikötötték, majd másnap reggel indulás előtt kicsit elengedték, hogy elvégezze a dolgát. A közeli lucernásban tartózkodó vadász ekkor vette észre a kutyát, és a gátról leadott két lövéssel a kutya életét kioltotta. A gazdája már a lövés előtt füttyel szólította a kutyáját, majd a lövések után felrohant a töltésre, ahol látta, hogy a vadász a kutya tetemét az autója platójára dobta, majd a gazdája kiabálása ellenére elhajtott vele, majd a Dunába dobta. Halászok a tetemét egy hét múlva találták meg. A vadász állatkínzás és rongálás vádjával állt a Kunszentmiklósi Járásbíróság elé, ahol idén felmentették. A hvg-nek elküldött hivatalos indoklás szerint a póráz nélkül elengedett kutya kikerült a gazdája látóteréből. A vadász észlelte, hogy a kutya elől sarjfácánok menekülnek. A közelben tartózkodó juhásztól megkérdezte, hogy az ő kutyája-e, és miután a férfi nemmel válaszolt, kilőtte a gazdátlannak hitt állatot. A vadászatról szóló törvény alapján a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében elejtheti a vadat űző kutyát, „ha a vad sérelme másként nem hárítható el, és ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetősége”, ennek pedig eleget tett, a magatartása indokolt volt, és sem állatkínzást, sem rongálást nem valósított meg.

A bíróságot nem hatotta meg, hogy a vádlott azt állította, füttyel hívta a kutyáját, ahogy az sem, hogy a vadász utána a gazdája orra előtt simán elhajtott a tetemmel.

Nem ezeket a híreket olvasva fogod megszeretni a vadászokat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top