Aktuális

Egyre több a vírustagadó itthon, és ennek súlyos következményei lehetnek

Maszkot nem hordanak, a távolságot nem tartják.

Jakab Ferenc virológus veszélyesnek tartja, hogy nőtt a vírus- és járványtagadók, valamint az oltásellenesek száma Magyarországon. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja víruslaborjának vezetője a novekedes.hu portálnak nyilatkozott arról, hogy sokan nem veszik már komolyan a maszkhasználatot, a távolságtartást, feleslegesnek tartják az óvintézkedéseket, és inkább azoknak hisznek, akik szerint csak pánikkeltés van, nincs is igazi járvány.

A légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat, hogy nő a járványtagadók tábora, ugyanis elég, ha egyetlen ilyen, „magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött” maszk nélkül száll fel a buszra, és eltüsszenti magát – mondta Jakab. Szerinte az oltásellenesség erősödése is akadályozhatja a koronavírus-járvány megfékezését, de ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő vagy a kanyaró.

A pandémia idején az oltásellenesség veszélyesen megerősödött a világban

Madridi tüntetők a covid-19 vírus vakcina, a maszk viselése és az 5G hálózat ellen demonstrálnak (Fotó: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images)

Jakab Ferenc beszélt arról is, hogy jelenleg 139 vakcina-fejlesztési projektet végeznek világszerte, 28 már klinikai kipróbálás alatt van, ezen belül 6 vakcinával az utolsó humán teszteket végzik. Ezeknek a teljes kiértékelése hosszabb időt vesz majd igénybe, de az első eredmények ez év végére, a jövő év elejére meglesznek, ami alapján már engedélyezni lehet az oltóanyagot, meg lehet kezdeni a tömeggyártást, és talán a jövő év első felében már kezdődhet a vakcinák alkalmazása. Hozzátette: ez nagyon fontos lépés lesz, mert továbbra is a védőoltás az egyetlen valós megoldás a járvány megfékezésére.

Azt, hogy a statisztikák szerint Európában a járvány beinduló második hullámában a korábbinál kevesebb a haláleset, azzal magyarázta: jelenleg nagyobb számban vannak a fiatal fertőzöttek, akik kigyógyulnak a betegségből, valamint újrafertőződés esetén jóval enyhébb tünetekkel jár a betegség, mint az első alkalommal.

Legfrissebb hírek a koronavírusról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top