Aktuális

Merkely Béla szerint ezért kezdődött el hamarabb a második hullám

A Semmelweis Egyetem rektora 3-4 héttel későbbre várta a koronavírus második hullámának a megjelenését Magyarországon.
koronavírus

Immár rekordszámú koronavírus-fertőzöttet regisztráltak idehaza. Merkely Béla szerint ez azt jelenti, hogy megérkezett a járvány második hulláma Magyarországra. Mint az RTL Híradónak elmondta, százezrek nyaraltak külföldön, és hozzájárultak ahhoz, hogy a második hullám 3-4 héttel korábban kezdődött. A Semmelweis Egyetem rektora – akin még augusztus elején elvégezték a koronavírus-tesztet – abban reménykedik: ez enyhébb lesz, mint az első hullám, mert most inkább fiatalok kapják el a kórt, akik többsége könnyebben átvészeli azt.

Szeptember második felére vártam, mert azt gondoltam, hogy az iskolanyitás lesz az, ami leginkább majd meg fogja növelni a kontaktusok számát, és ezáltal a fertőzések valószínűségét. Tulajdonképpen a környező országokban bekövetkező első járvány elhúzódásának következményeit látjuk a magyar adatokon” – jelentette ki Merkely a második hullámról.

Elmondása szerint július közepétől megnövekedtek a külföldről behurcolt esetek száma, mivel a magyar lakosság elég jelentős része – a figyelmeztetések ellenére – külföldön nyaralt, nem elhanyagolható számban Horvátországban, amely mára utolérte Romániát a két hétre és 100 lakosra jutó fertőzések számában. “A magyar fertőzések ilyen mértékű növekedését véleményem szerint a horvátországi nyaralás okozta, és ezt megtetőzte egy olyan természetes következménye a nyárnak, hogy mielőtt elmegyünk dolgozni, az augusztus 20-i hétvégét valahol a Balatonon töltjük. A Balatonon rengetegen voltak, a hazatérő – döntően Horvátországban nyaraló – magyar turisták különféle rendezvényeken (bulikon, nagyobb összejöveteleken, esküvőkön) számos fertőzést okoztak, és nagy valószínűséggel ebben szuperfertőzők játszották a legfőbb szerepet” – hangsúlyozta a rektor.

Merkely Béla szerint a határátlépés szigorítása önmagában nem elégséges intézkedés, mert már most nagyon nagy a magyarországi pozitív esetek száma.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Balogh Zoltán 

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top