Életmód

Halál idegesítő a sok maszk nélküli, nyakadra mászó ember?

A közösségi oldalak hemzsegnek a panaszkodó posztoktól, mert nem veszik fel az emberek a maszkokat, és a hátunkba állnak a boltban a pénztárnál. Mit lehet tenni panaszkodás helyett?

Érthető a sok panasz, tényleg halál idegesítő a sok maszktagadó, vírustagadó, a szabadság nevében másokat veszélyeztető ember, akikkel kénytelenek vagyunk egy légtérben tartózkodni a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanazt a levegőt szívjuk be, amit ők fújnak ki maszk nélkül, ez pedig frusztráló a jelenlegi hírek tükrében. Olvassuk, hogy mindenhol újra fellángol a koronavírus, de közben maszk nélkül lihegnek a nyakunkba, tüsszögnek az arcunkba, és szórják a nyálcseppeket szerteszét, mintha nem lenne holnap. Lehet, hogy így tényleg nem lesz holnap, de ez sem érdekli a maszktagadókat, mert nem hisznek a vírus létezésében – kár, hogy ez kicsit sem érdekli a vírust, ami attól függetlenül szedi az áldozatait, hogy hiszünk benne vagy sem.

Egy világjárvány nem filozófiai vagy teológiai kérdés, hogy hit kérdése lenne, ugyebár.

De azon túl, hogy idegeskedünk és a közösségi oldalakon szidunk mindenkit hetedíziglen, ha nem vesz fel maszkot, mit lehet még tenni? Dr. Sheela Raja klinikai szakpszichológus szerint van a kezünkben a változáshoz eszköz a panaszkodáson és káromkodáson kívül, elkezdhetjük átalakítani a társadalmi normákat lépésről lépésre.

Nem hordják a maszkot? Panaszkodás helyett ezt csináld

A maszkot hordani nem kell félnetek, jó lesz (Kép: Unsplash)

A szakember szerint arra is használhatnánk a közösségi oldalak erejét, hogy egymás szidalmazása helyett elárasztjuk pozitív példákkal – ez ugyanis sokkal nagyobb hatást gyakorol a környezetünkre, mint a közös puffogás és ujjal mutogatás. Raja javaslata, hogy már ma kezdjük el:

1. Posztoljunk olyan képeket, melyeken maszkot hordunk a családtagjainkkal együtt nyilvános helyen. Úgyis elárasztunk mindent jelenleg a nyaralós fotókkal, legyenek olyanok ezek a fotók, amiken maszkban vagyunk. Ha ugyanis mindenki, aki egyetért a maszkviseléssel, így tenne, akkor hamarabb válhatna új normává a maszk.

2. Ne álljunk tömegben a képeken. Az a célunk jelenleg, hogy terjesszük a távolságtartást és maszkviselést, ha közben tömegjelenetben fotózkodunk maszk nélkül, akkor hiába puffogunk utána a többiek felelőtlen viselkedése miatt. Mutassuk azt a képeken, amit tényleg gondolunk. A pszichológus szerint nagyobb hatással vannak a követőkre a képek a közösségi oldalakon, mint gondolnánk, és ha sok olyan fotót látunk, amin nem viselnek az emberek maszkot, akkor cikinek fogjuk érezni, ha felvesszük, amikor szükség van rá, mert mindig próbálunk igazodni a társadalmi normához, ami manapság nagy részben a közösségi oldalakon formálódik.

3. Dicsérjük nyilvánosan azokat, akik helyesen viselik a maszkot és távolságot tartanak. Ne abból álljon minden komment, hogy aki nem visel maszkot, az hülye, mert ezzel nem érünk el semmi. Ha kiírjuk a falunkra, hogy milyen jó, hogy mindenki hordta a maszkot a boltban, és még a pénztárnál is tartották a távolságot, akkor motiváljuk a többieket arra, hogy így tegyenek ők is. Mert sokkal gyorsabban lehet dicsérettel elérni változást, mint kritikával és gyalázkodással.

Olvass még többet a maszkviselésről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top