nlc.hu
Aktuális

Makai Viktória támadója

Enyhítették Makai Viktória támadójának a büntetését

Másodfokon egy évvel enyhítette a Fővárosi Törvényszék annak a férfinak a büntetését, aki két évvel ezelőtt rátámadt Makai Viktória ultrafutóra.
Bírósági ítélet

Három és fél év börtönre enyhítette a kőbányai futó nőre támadó férfi ítéletét a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletével.

Az eljárás adatai szerint a 37 éves férfi 2018. október 14-én az éjjeli órákban a X. kerület, Jászberényi úton követni kezdte az ultrafutó Makai Viktóriát, megtámadta, és szexuális cselekményre kényszerítette. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl és 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség szexuális erőszakkal és testi sértéssel vádolta a férfit, a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2019 októberében kihirdetett elsőfokú ítéletében a váddal egyezően mondta ki a vádlott bűnösségét és négy és fél év fogházbüntetésre ítélte. A vád súlyosításért, a védelem enyhítéséért fellebbezett.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék a büntetést három év hat hónap szabadságvesztésre mérsékelte, amelyet azonban a súlyosabb végrehajtási fokozatú börtönben kell végrehajtani.

A törvényszék indoklása szerint az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásakor nem vett figyelembe minden enyhítő és súlyosító körülményt, így például azt, hogy a súlyos testi sértést megalapozó sérülésen túl a vádlott egyéb fizikai, valamint pszichikai sérülést is okozott a sértettnek. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelték, hogy a vádlott bocsánatkérését a sértett elfogadta.

A másodfokú bíróság kitért arra is, hogy bár a súlyosító körülmények száma nőtt és azok súlya jelentős, az eset megítélésénél figyelembe kellett venni a vádlott elkövetéskori kóros elmeállapotát, amely a törvény szerint a büntetés korlátlan enyhítésére is lehetőséget ad.

(MTI)

(Kiemelt kép: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia)

Még több cikk a támadásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top