Aktuális

Koronavírus: Magyarországon gyorsabban terjed, mint a környékünkön

Miközben a reprodukciós ráta a cseheknél, lengyeleknél, szlovákoknál 1 körülj jár, nálunk 2 feletti.

„Ismét rekordszámú fertőzöttet azonosítottak Magyarországon” – írtuk tegnap közvetlenül azután, hogy a koronavirus.gov.hu közzétette a friss adatokat. A számokból kiderült, hogy Magyarországon péntekről szombatra több mint 500-an kapták el az új típusú koronavírust, ami valóban sosem látott rekord.

A szakemberek rámutatnak, hogy a mostani számok négy-ötszörösei a tavaszi csúcson mérteknek. Akkor mindössze egyszer volt 200 felett a napi fertőzött szám, de az a Pesti úti idősotthonhoz köthető durva emelkedés miatt volt.

Az MTI cikkében idézi a kormány munkáját segítő járványügyi kutatócsapat matematikaprofesszorát, aki elmondta, augusztus végén Magyarországon 2-2,5 között lehet majd a vírus reprodukciós rátája (R). Ez az a szám, ami megmutatja, hogy egy fertőzött hány embernek adja át a vírust.

A szakember hozzátette, hogy amennyiben ez a szám 1 feletti, és nincs semmilyen beavatkozás, úgy a járvány durva elszabadulása várható. Eközben a Portfolio.hu kiszúrt egy érdekes ábrát, ami a hivatalos adatok alapján a visegrádi négyeknél vizsgálta ezt az ominózus R-számot. Kiderült, hogy miközben a cseheknél, lengyeleknél és szlovákoknál a vírus reprodukciós rátája 1 körül jár, nálunk ez a szám elszállt: már 2 feletti.

Olvass még többet a koronavírusról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top