Aktuális

Kiderült, melyik felületen mennyit él a koronavírus

Van olyan használati tárgyunk, amin kilenc napig fertőzőképes marad az új típusú koronavírus.

Egy angol és amerikai kutatókból álló csapat a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban közölte annak a kísérletnek az eredményét, melyben azt vizsgálták, hogy egyes tárgyakon milyen hosszú ideig marad fertőzőképes az új típusú koronavírus, amiről tudjuk, hogy az arcmaszkon napokig életképes marad

A kutatók azt tapasztalták, hogy a vírus nem egészen úgy fertőz, ahogy azt eddig tudtuk, de ráadásul a különböző felületeken különböző ideig marad életképes. A legellenállóbbnak a réz mutatkozott: 4 óra elteltével a rézkilincsen nem marad kórokozó, az anyagnak ugyanis fertőtlenítő hatása van.

A kísérlet szerint a vírus viszonylag gyorsan elpusztul a kartonpapíron, az italos kartondobozok és a könyvek felületéről (a körülményektől függően itt 1-4 napot képes életben maradni), és a rozsdamentes acél konyhakés pengéjéről 2 nap alatt tűnik el. A legtovább a műanyag felületeken él: akár 9 napig is, míg a nyers fán 4 napig, a bútorok felszínén 6 napig, az üvegfelületeken pedig 5 napig marad életképes.

Bill Keevil, a Southampton Egyetem professzora szerint a vírus túlélése sokat számít az adott felület összetétele, valamint az, hogy a kórokozót szállító nyálcseppek mennyi idő alatt száradnak meg az adott felületen.

Olvass még többet az új típusú koronavírusról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top