Koronavírus: 14-ről 10 napra rövidül a kötelező karantén Magyarországon

nlc | 2020. Szeptember 19.
Hétfőtől az eddigi 14 nap helyett csak 10 napra kell karanténba vonulnia annak, aki kockázatos országból érkezik Magyarországra.

Az már ismert, hogy jövő hétfőtől, azaz szeptember 21-től szigorodnak a maszkviselés szabályai Magyarországon: egyebek mellett maszkot kell viselni a moziban, színházban, és este 11 után nem tarthatnak nyitva a szórakozóhelyek. Az erről szóló kormányrendelet tegnap jelent meg, és van benne egy olyan fontos változás is, amit eddig nem vertek nagy dobra. 

A Turizmus.com szúrta ki, hogy módosították a Magyarországra történő beutazási szabályokat. Eddig, aki kockázatos országból érkezett hazánkba – mindegy, hogy magyar vagy külföldi – 14 napra kötelező házi karanténba kellett vonulnia. A módosítással viszont a

a kötelező karantén időtartama 10 napra csökken hétfőtől, de csak akkor, ha nem merül fel a fertőzés gyanúja.

Egész pontosan így szól a módosított rendelet vonatkozó része: „Akinél az egészségügyi vizsgálat során a fertőzés gyanúja nem merül fel, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.”

A változás azzal függ össze, hogy az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei megállapodtak abban, hogy a 14 napos kötelező karantént 10 napra csökkentik. 

A karantén alóli mentesítés szabályai nem változtak, negatív teszttel lehet hamarabb szabadulni. Egyetlen újdonság, hogy akinél nem a háziorvos kéri a szűrést, hanem saját döntése alapján szeretne tesztet csináltatni, attól legfeljebb 19 500 forintot kérhetnek el, miután hatósági árassá vált a PCR-teszt.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)

További infók a koronavírus-járványról:

Exit mobile version