nlc.hu
Aktuális

Koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Koronavírus: meghalt 10 beteg, 22 ezer fölött az aktív fertőzöttek száma

Újabb 858 embernél azonosították a koronavírust, ezzel 22 ezer fölé emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Elhunyt 10 beteg.
Koronavírus kórház

858 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 30 575 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölték a Koronavirus.gov.hu tájékoztató oldalon. 

  • Elhunyt 10 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 822 főre emelkedett.
  • 7470-en már meggyógyultak.
  • Az aktív fertőzöttek száma 22 081 fő.
  • Az aktív fertőzöttek 36%-a, az elhunytak 51%-a, a gyógyultak 34%-a budapesti.
  • 685 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 42-en vannak lélegeztetőgépen.

Aggasztó a tendencia

Szeptember eleje óta meredeken emelkedik a naponta azonosított új fertőzöttek száma, és az elmúlt napokban az elhunytak száma is megnőtt Október 2-án volt a rekord, akkor regisztrálták a legtöbb, 1322 új fertőzöttet a koronavírus-járvány hazai történetében, és 17 beteg meghalt, aminél magasabb napi halálozási adat még nem fordult elő itthon. 

A szakemberek hetekkel ezelőtt figyelmeztettek, hogy bár a második hullámban először a fiatalok fertőződtek meg, csak idő kérdése, hogy a járvány átterjedjen az idősebb korosztályra, és akkor a kórházban ápoltak, valamint a halálesetek száma is meg fog ugrani. Nagyon úgy tűnik, már ebben a szakaszban vagyunk, a fertőzöttek átlagéletkora a korábbi 30 évről 40-re nőtt.

Jakab Ferenc pécsi virológus arról beszélt, ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám, és „gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe”, az egészségügy kapacitásait pedig nagyon hamar ki fogjuk meríteni. 

Tartsd be az óvintézkedéseket!

Jelenleg a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. 

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az idősek fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. 

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés. Az operatív törzs jelenleg 33 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Még több cikk a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top