Életmód

Müller Cecília: jövő nyárig is eltarthat a koronavírus-járvány

A szakemberek már sokkal többet tudnak a vírusról, mint tavasszal.

Müller Cecília szerint a koronavírus-járvánnyal még jó pár hónapig együtt kell élni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelzései alapján eltarthat akár jövő nyárig is. Amíg nincs vakcina, addig a természetes fertőződést próbálják megakadályozni – hangsúlyozta az M1 csatornán.

koronavírus

Esküvői csók szájmaszkban a kaliforniai Anaheimben (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Az országos tisztifőorvos ezekre is rámutatott az interjúban:

  • A szakemberek már sokkal többet tudnak a vírusról, sokkal jobb esélyei vannak azoknak, akik most kerülnek kórházba koronavírus-fertőzés miatt, mint a járvány elején, amikor maga a kórokozó is ismeretlen volt.
  • Az új fertőzöttek negyede a 20-29 éves korosztályból kerül ki, de a felette és alatta levő korosztályoknál is emelkedő tendencia tapasztalható.    
  • Az elmúlt hetek adatai is mutatják, hogy összefüggés figyelhető meg az új fertőzöttek száma és az azt megelőző 6-10 napban a szennyvízben levő örökítőanyag koncentrációja közt. Jelenleg ez a tendencia Nyugat-Magyarországon növekszik a leginkább.
  • Ha időben elkezdik a favipiravir hatóanyagú gyógyszeres kezelést, jelentős pozitív hatásai vannak: nem súlyosbodik tovább egy középsúlyos beteg állapota.    
  • Javasolta az influenza elleni védőoltást a 60 év felettieknek és a krónikus betegeknek. Ugyan ez nem véd a koronavírus ellen, viszont mindkét vírus a tüdőt és a légzőszerveket is megtámadja. Ha legalább az egyiktől meg tudják védeni magukat az emberek, akkor azt feltétlenül meg kell tenni, mivel ha egyszerre támad mindkét vírus, a szövődmények és a súlyos lefolyás kockázata jóval magasabb.
  • A magas vérnyomás önmagában is kockázati tényezőnek számít koronavírus-fertőzés esetén.
  • A második hullámban legnagyobb számban továbbra is fiatalok fertőződnek meg.

(MTI)

A legfrissebb koronavírusos hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top