Aktuális
Szponzorált tartalom

Túrázz, és a diabétesz távol marad!

A túrázás a legegészségesebb időtöltések egyike. A friss levegő és a természet szépségei frissítik a lelket és az elmét, a kiadós séták pedig serkentik a vérkeringést, így számos olyan betegséget távol tartanak, ami a civilizációban elkényelmesedett emberre leselkedik. Például a diabéteszt is.

Ismersz a baráti körödben valakit, aki cukorbeteg? Az lenne a meglepő, ha nem találnál ilyet, ugyanis Magyarországon nagyjából egymillió embert érint valamilyen módon a betegség. Ez óriási szám, aminek az sem kisebbíti a súlyát, hogy nem csak nálunk magas ez az arány, hanem a legtöbb fejlett országban is. Az előrejelzések szerint ráadásul a jövőben ez csak emelkedni fog, úgyhogy mindenkinek érdemes egy kicsit eltöprengenie, vajon eleget tesz-e azért, hogy nála és a családjában ne alakuljon ki a diabétesz.

A cukorbeteség kialakulásának okai között előkelő helyen szerepel a mozgásszegény életmód (fotó: profimedia.hu)

A cukorbeteség kialakulásának okai között előkelő helyen szerepel a mozgásszegény életmód (fotó: profimedia.hu)

Mi köze egy Kék Körnek a diabéteszhez?

A Kék Körnek – így, nagy kezdőbetűkkel írva – látszólag semmi köze a diabéteszhez. Hogy kerül akkor mégis ide? Ennek egyszerű a magyarázata. Az Országos Kék Túráról már biztosan hallottál, sőt talán már jártál is rajta. Ez a majdnem 1200 kilométer hosszú túraútvonal Észak-Magyarországon halad a Kőszeg közelében található Írott-kőtől indulva a Balaton, a Bakony és a Duna-kanyar gyönyörűséges tájainak érintésével az Északi Középhegységet átszelve egészen Hollóházáig. (Volt régen egy nagyon népszerű természetjáró sorozat a tévében, a Másfélmillió lépés Magyarországon, aminek a stábja ezt az útvonalat járta végig. Nézd bele a Youtube-on valamelyik epizódjába – tényleg fantasztikus helyekre visznek el!)

Nos, a Kék Kör is olyan, mint a Kék Túra, csak éppen sokkal hosszabb – egész pontosan 2550 kilométer –, és egy nagy, összefüggő körré köti össze a már említett országos Kék Túra útvonalát, a Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát. Ezen haladva szó szerint körbesétálhatják az egész országot a természet szerelmesei. Vagyis tehát a Kék Kör nem csupán egy lélekemelő, frissítő séta a vadonban, hanem komoly sportteljesítmény, és mint ilyen, nagyon jót tesz az egészségnek. A cukorbetegséghez pedig éppen ezen a ponton kapcsolódik.

Pár (ezer) lépés az egészségedért

A diabétesz visszaszorítása ellen küzdő egyik legnagyobb hazai nonprofit szervezet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány évek óta arra buzdít mindenkit, hogy legalább évente egyszer méresse meg vércukorszintjét  és rendszeresen mozogjon. Ez utóbbihoz kapcsolódva idén olyan kampányt indított, melynek célja egy közösségi kihívás keretében csodálatos Kék Kör túraútvonal teljesítése.  Az ilyen aktivitás ugyanis – legyen az akár csak egy napi 30 perces séta vagy több napos természetjárás – az egészséges táplálkozás mellett kitűnő módszer arra, hogy megelőzzük a cukorbetegség kialakulását. Ez egy fontos és komoly üzenet az Alapítványtól, amit tényleg mindenkinek érdemes meghallgatnia, hiszen hazánkban minden tizedik (!) ember érintett a diabéteszben, és rajtuk kívül még óriási tömegek vannak, akiket fenyeget a betegség kialakulásának a veszélye. Egyszóval könnyen lehet, hogy a dolog rád nézve is aktuális, ezért mi is csak megerősíteni és támogatni tudjuk, amit az Alapítvány mond: húzz fel egy kényelmes és strapabíró cipőt, és lépj rá az országos túraösvényre!

A természetjárás az egyik legkellemesebb módja annak, hogy olyan civilizációs betegségeket távol tartsunk, mint a diabétesz (fotó: profimedia.hu)

A természetjárás az egyik legkellemesebb módja annak, hogy olyan civilizációs betegségeket távol tartsunk, mint a diabétesz (fotó: profimedia.hu)

Mozogni a COVID alatt is kell

Igen, tudjuk… most, hogy nyakunkon a COVID-19 járvány, nagyon sok embernek kevesebb a lehetősége, hogy kimozduljon a lakhelyéről, és így nem igazán aktuális nekik a Kék Kör bejárása, sőt még egy szimpla kirándulás sem. Ezzel az Alapítvány is tisztában van, de szerintük ettől még nem szabad elkényelmesedni. Novemberben ezért olyan programokat szervez, amikkel egy kicsit megmozgatnak minket, és ha máshogy nem, legalább virtuálisan bevonnak a nagy Kék Kör teljesítésébe. Ez a program, minek a neve Egy Csepp EgészségFeszt november 9 és 15-e között zajlik, és követheted az Alapítvány Facebook oldalán és Youtube csatornáján valamint a tévében is, de személyesen is részt vehetsz benne.

Így sétálhatsz a Kék Körön a MOM Parkban

Például beszállhatsz a programsorozatba a MOM Parkban, ahol felállítanak egy nyilvános gyaloglópadot, amit bárki szabadon használhat, és kilométereket „rakhat bele”. Ha a budai bevásárlóközpontban jársz, tegyél meg pár lépést majd te is ezen a gyaloglópadon, mert az Alapítvány „arra gyúr”, hogy a kampány végére ezekből a lépésekből összejöjjön 2550 kilométer (tehát a teljes Kék Kör hossza), és így együtt teljesítsük az ország legnagyobb természetjáró túrájának hosszát. Nos, végül is így kapcsolódik a Kék Kör novemberben a diabéteszhez. Meg úgy is, hogy a kék kör – így kicsi kezdőbetűkkel írva – 2006 óta a cukorbetegség egyezményes jele az ENSZ és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) kezdeményezésére. A Diabétesz Világnapja pedig november 14, ezért valószínű, hogy sokszor találkozol majd vele ebben az időszakban az utcán, a neten és a tévés műsorokban.

Ha többet szeretnél tudni a diabéteszről

Mint azt feljebb már írtuk, a diabétesz népbetegség. Tehát nem csak egy komoly baj, ami egy-egy kevésbé szerencsés ember életét teszi tönkre, hanem olyan – nagyobb részben a helytelen életmód miatt kialakuló – betegség, ami hazánkban milliókat fenyeget, a lakosság egy tizede pedig konkrétan szenved benne. Ennek a kórnak ráadásul nagyon súlyos szövődményei és következményei lehetnek, ha nem kezelik: a férfiaknál impotencia, a nőknél orgazmusra való képtelenség, foghullás, szellemi teljesítőképesség romlás, vakság, végtag amputálás érszűkület miatt, szívroham – hogy csak néhányat említsünk a rosszabbak közül. Egyszóval nem intézhető el egy vállrándítással a téma, és mi is komolyan és rendszeresen foglalkozunk vele a cikkeinkben. Olvass bele ezekbe, ha többet szeretnél tudni, de tájékozódj orvosoktól és szakértőktől személyesen is – például az Egy Csepp EgészségFeszt erre is kiváló alkalom, mint ahogy arra is, hogy ha eddig még nem került volna rá sor, megméresd a vércukor szinted. A november 11-15 közötti eseménysorozat részletes programját itt találod meg.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top